31 Aralık 2009 Perşembe

Asure...



Asure... evet asure pisirirken her seferinde çocuklugum ve anneannem  aklima gelir(Rabb'im sifalar versin insaAllah) bir sene bile olsun atlamazdi asure pisirmeyi,tabiki benim pisirdigim gibi kuçucuk bir tencerede deil,kocaaamaan bir bakir kazani vardi onunla pisirirdi,bayram gibi geçerdi ogun bizim için...mahallede asure dagitmadigimiz ev kalmazdi...kuçuktuk, yorulurduk çabucak...dagitmaktan vazgeçmememiz için,Allah'im asure dagitan çocuklara akil verirmis,okullarinda basarili olurlarmis,her istedikleri olurmus hemde çook sevabi varmis derdi...:) :)
O asurenin tadini bulmak mumkun degil simdi :(  neyse...
Anneannemde pekmezle yapardi, insaAllah ilerleyen gunlerde onun tarifinide eklerim...
Simdi gelelim benim tarifime :)

Malzemelerimiz:

  • 1 su bardagi döğme (bugday)(k.marasta bugdaya döğme deriz )
  • 2 çorba kasigi pirinç
  • 2çorba kasigi bulgur
  • 1buçuk su bardagi haslanmis nohut
  • 1 buçuk su bardagi haslanmis fasulye
  • Yarim su bardagi kupler halinde dogranmis kayisi
  • Yarim su bardagi kuru uzum
  • Yarim su bardagi kupler halinde dogranmis incir
  • Portakal kabugu sekerlemesi ve 1 adet portakal kabugu rendesi
  • Kus uzumu (istege bagli)
  • 1 su bardagi sut (istege bagli)
  • 5-6 adet karanfil
  • Toz seker
Suslemek için:


  • findik
  • ceviz
  • çam fistigi
  • antep fistigi
Yapilisi:
  1. Bir gece onceden döğmelerimizi(bugdaylarimizi) ve pirinçlerimizi iyice yikayip uzerine yaklasik dort parmak geçene kadar su ilavesiyle ocaga alip bir tasim kaynatip ocaktan aliyoruz,agzini kapatip sabaha kadar dinlenmeye birakiyoruz.
  2. Nohut ve fasulyeleride aksamdan hasliyoruz.
  3. Bu arada ertesi sabah oluyor :)  döğme tenceremizi ocagin uzerine aliyoruz tencere bitimine bes parmak kala su ve bulgurumuzu ilave ediyoruz, ( tenceremiz 5 litreliktir) kaynamaya birakiyoruz.
  4. Diger yandan incir ve kaysilarimizi kuçuk kuçuk dograyip iyice yikiyoruz,uzumleride yikayip suda bekletiyoruz,
  5. Tenceremiz kaynamaya basladiginda nohut ve fasulyelerimizi ilave ediyoruz,bu asamada su azaldi ise sicak su ilavesi yapabiliriz,
  6. Sonra sirasiyla karanfilleri, portakal sekerlemelerimizi ve portakal kabugu rendesini ilave ediyoruz,akabinde uzumleri ve kaysilarimizi ilave edip dibi tutmamasi için surekli karistiriyoruz 5-6 dakika kaynattiktan sonra incirleri ilave ediyoruz(istege bagli) 4-5 dakika daha kaynatiyoruz,
  7. Son olarak sutunu ve sekerini ekleyip karistiriyoruz, 4-5 dakika daha kaynatip ocaktan aliyoruz,
  8. Sicakken servis yapacagimiz kaselerimize aliyoruz,ilininca istedigimiz gibi susleyip servise hazir hale getiriyoruz...Afiyet olsun....
mihriban

                

25 Aralık 2009 Cuma

Multi Céréales'li Ekmek Ve Ayva Helvasi...


 Turkiyede yasayan arkadaslarin  Sinangil Unlari varda bizim yokmu :) bende burada hazir karisimlar buldum,vede ilk ekmegimi denedim.
Tabiki hazir karisimlarla ekmek yapmak çok kolaymis,onun için tarifini yazmiyorum,paketin uzerinde nasil yapilacagi yaziyor :):)



Ayva helvasina gelince...Tatli yapmak için yola çikilmis ama olmayinca,ayva marmeladi olarak degerlendirebilirim dedigim oda fazlaca kati olunca helvaya donusmus ayvalarin hikayesi :)
aman dedim degisik birseyler buldum,yiyenlerde çok begenmislerdi,ama biraz nette arastirma yapinca ayva helvasi oldugunu ogrendim,benim için yeni ama daha onceden var olan bir tarifmis :)




Aslinda tarifi nasil verecegimide bilmiyorum,benim elimde iki adet ayva vardi onlari soyup,çekirdeklerini çikarip dorde kestim uzerine çikacak kadar su ilave edip,çekirdeklerinide koymayi unutmuyoruz tabiki,yumusayana kadar pisiriyoruz,sonra çekirdeklerini içinden alip blendirda çekip pure haline getiriyoruz,
uzerine iki bardak seker ,bir kaçtane karanfil koyup,suyunu çekene kadar pisiriyoruz,ara sira karistirmayi unutmayin,koyu bir kivam aldiktan sonra borcama veya istedigimiz herhangi bir kaba aliyoruz iyice soguduktan sonra dilimleyip,isterseniz tatli olarak bir parça kaymakla, isterseniz kahvaltida afiyetle yiyoruz.


mihriban

23 Aralık 2009 Çarşamba

Kereviz Salatasi...


Bilmeyeniniz yoktur belkide bu salatayi,bizim evde cok sevilerek yenilen yapilisi oldukca kolay ve bolca vitamin iceren bu salatayi paylasmak istedim sizlerle….


Malzemeler :

• Buyuk bir boy kerevizin yarisi
• 1 su bardagi suzme yogurt
• 2 dis sarmisak
• Limon suyu(bir tatli kasigi) ve tuz

Yapilisi :

Kerevizin kabuklarini derince soyup rendeliyoruz,kararmamasi icin uzerine limon suyunu ve tuzunu ekliyerek karistiriyoruz.Hazirladigimiz sarmisakli yogurtla karistirip servis tabagimiza aliyoruz.

(FATMA)

17 Aralık 2009 Perşembe

Mantar Dolmasi...



 Malzemeler:
  • Buyuk boy mantar
  • Kiyma
  • Sogan
  • Maydanoz
  • Kiymali harcin içine dogramak için mantarin sap kisimlari
  • Rendelenmis kasar peyniri
  • tuz,karabiber,kekik
 

Yapilisi:
 Mantarlarimizi temizleyip dis zarlarini soyuyoruz ,orta saplarini çikariyoruz,mantarlarimizi kararmamasi için limonlu suda bekletiyoruz.
Soganlarimizi yemeklik olarak dogruyoruz,az siviyag ile oldurun,kiymayayla kuçuk kuçuk dogradigimiz mantarin saplarini ilave ediyoruz suyunu çekene kadar pisiriyoruz.
Ocaktan almaya yakin baharatlarini ve maydanozunu ilave ediyoruz.
Mantarlarimizi tepsiye diziyoruz,ortasina harcimizdan dolduruyoruz,uzerlerine kasar peyniri rendesi koyuyoruz,
tepsimize çok az tuzlu su ilave edip 180° ayarladigimiz firinimiza yolluyoruz,
uzerindeki kasar peynirleri kizarana pisiriyoruz,firindan alinca hemen servis yapiyoruz.
Afiyet olsun...
(mihriban)

13 Aralık 2009 Pazar

Kremali Havuc Corbasi...




Malzemeler :

• 1 adet kucuk boy kuru sogan
• 4 adet havuc
• 1 corba kasigi un
• Yarim cay bardagi siviyag
• 1 su bardagi krema
• 6 su bargagi su
• Yeteri kadar tuz

Yapilisi :

Soganimizi iri iri dograyip siviyagda kavuruyoruz,uzerine kabugunu soyup halka halka dogradigimiz havucumuzu daha sonra unumuzu ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.Kavrulduktan sonra suyunu ve tuzunu ilave edip havuclar yumusayincaya kadar pisiriyoruz.Pistikten sonra blendirdan geciriyoruz kremayi ilave edip bir tasim kaynattiktan sonra ocaktan aliyoruz...

(fatma)

11 Aralık 2009 Cuma

Brocoli Salatasi...




Malzemeler :

• 500 gr brokoli
• 1 adet buyuk boy domates
• 1 adet salatalik
• 1 adet kuru sogan
• Limon,tuz ve siviyag

Yapilisi :

Brokolimizi dograyip yikadiktan sonra dilerseniz buharda dilerseniz tencerede az bi miktar su ile yaklasik 5 dk hasliyoruz.Haslanan brokoliyi suzup salatayi hazirlayacagimiz kaba alarak uzerine domatesi,salataligi ve sogani dogruyoruz.Tuzunu,limonunu ve yagini ekledikten karistirip servis tabagimiza aliyoruz..

mihriban

8 Aralık 2009 Salı

Surpriz Yumurta...

Bu surpriz yumurta tarifini uzun bir sure once bir blogta gormustum,ama hangisi oldugunu bir turlu bulamadim,o arkadasin tarifi daha farkliydi,ben damak tadimiza daha uygun olsun diye degistirerek boyle uyguladim,vede yiyenler tarafindan çok begenildi...Evet simdi geçelim tarifimize...


 Malzemeler:
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kirmizi biber
  • 2 adet orta boy domates
  • istege gore sucuk veya pastirma(ben pastirma kullandim)
  • siviyag,pul biber,karabiber





Yapilisi:
Biberler menemen yapacak sekilde dogranir,az siviyagda oldurulur,kabuklari soyulan ve kup seklinde dogranan domatesler ilave edilir,baharatlari ve tuzu ilave edilerek iki,uç dakika pisirilir.
Pisirdigimiz harç firina dayanikli kuçuk kaselere paylastirilir,ortasi kasikla çukurlastirilir,pastirma veya sucuk konulur,uzerine yumurtasi kirilarak,kenarli bir tepsiye dizilir.
Tepsiye kaselerin yarisina gelecek sekilde sicak su konulur,orta isidaki firinda yumurtalar pisene kadar tutulur,
yumurtalarin pisme kivami size kalmis,isterseniz tam pismis isterseniz rafadan kivaminda olabilir...
Afiyet olsun...


4 Aralık 2009 Cuma

Balik Köftesi (Cahide'nin Elleri'nden)



Bu tarifi blog arkadasim Cahide'nin sayfasinda gordum,bir balik sever olarak hemen denemek istedim,
tarifi aynen aktariyorum...Tesekkurler Cahide gerçekten nefis bir lezzetti : )

Malzemeler:
  • Yarım kg.herhangi bir balık(ben filet de pangasius kullandim)
  • bir büyük soğan
  • bir tutam maydanoz
  • 2 dilim bayat ekmek içi veya galeta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  •  karabiber,pulbiber tuz ve arzu ettiğiniz baharatlar
Yapilisi:

  1. Kılçıkları ayıklanmış,temizlenmiş balıkları parçalara ayırıp robottan geçirin bir kaba alın

  2. Soğanlarıda robottan geçirip,suyunu sıkarak onuda kaba alın.
  3. İnce doğranmış maydanoz,ufalanmış ekmek içi ve baharatlarıda katıp yoğurun.
  4. İstediğiniz şekilde köfteler hazırlayıp,önce yumurtaya sonra mısır ununa bulayıp kızgın yağda içi iyice pişene kadar kızartın.Arzu ettiğiniz bir salata ile servis yapın.
Tarifin orijinaline buradan bakabilirsiniz...

2 Aralık 2009 Çarşamba

Portakalli Islak Kek...



Malzemeler :
Kek icin :

• 3 adet yumurta
• 1 su bardagi sut
• 1 su bardagi siviyag
• 1 su bardagi toz seker
• 2 su bardagi un
• 1 paket kabartma tozu
• 2 adet portakal kabugu rendesi

Sos Icin :

• 1 su bardagi portakal suyu
• 1 su bardagi toz seker
• Yarim cay bardagi siviyag

Yapilisi :

Yumurtalarla sekerimizi kopurene kadar cirpiyoruz,sonra siviyagi,sutu,ince rendelenmis portakal kabugunu koyup karistiriyoruz,daha sonra elenmis unumuzla kabartma tozunu ilave edip ,yaglanip unlanmis tepsimizde onceden isitilmis 180°firinda pisiriyoruz.

Diger tarafta pismeye yakin sos icin portakal suyunu,yagi ve sekeri karistirip bir tasim kaynatiyoruz.

Firindan cikardigimiz kekin ilk sicakligi ciktiktan sonra,sicak sosumuzu dokup dilimliyoruz(kekte sosta kaynar degil sicak olmali)Arzuya gore hindistan cevizi,yesil fistik,ceviz veya kremsanti ile susleyip servis yapiyoruz..