K.Maras'ta çokca yapilan bir börektir,çökelekli börek.
Sabah kahvaltilarinda yada çay saatlerinde ozellikle.
Aslinda iç harcina sogan yerine üürtmek (erkek sogan) konulur bizim oralarda,ama burada bulamadigim için sogan kullanmak durumunda kaldim.Eger üürtmek'in ne oldugunu biliyorsaniz onunla yapmanizi tavsiye ederim.
Üürtmek'i ne oldugunu ve faydalarini bilmeyenler bu link'e bakabilirsiniz.
Evde çökelek yapimina buradan bakabilirsiniz..
Sabah kahvaltilarinda yada çay saatlerinde ozellikle.
Aslinda iç harcina sogan yerine üürtmek (erkek sogan) konulur bizim oralarda,ama burada bulamadigim için sogan kullanmak durumunda kaldim.Eger üürtmek'in ne oldugunu biliyorsaniz onunla yapmanizi tavsiye ederim.
Üürtmek'i ne oldugunu ve faydalarini bilmeyenler bu link'e bakabilirsiniz.
Evde çökelek yapimina buradan bakabilirsiniz..
Malzemeler:
Hamuru için,
- 1 çay bardagi yogurt
- 1 yumurta
- 1 su bardagi su
- 1 tatli kasigi tuz
- 1 çay kasigi karbonat
- Alabildigi kadar un
Iç malzemesi:
- 400gr. çökelek
- 1 adet sogan
- Maydanoz
- Zeytinyag
- Pulbiber
kizartmak için siviyag
Yapilisi:
Malzemelerimizle kulak memesi yumusakliginda bir hamur yoguralim.Yumurta buyuklugunde bezelere ayirip dinlenmeye birakalim.
Yemeklik dogradigimiz sogani,zeytinyagla birlikte sarartalim,bir miktar pul biber ve tuz atip ocaktan alalim.
Çökelegi ve dogranmis maydanozu ekleyip karistiralim ve sogumaya birakalim.
Bezelerimizi pasta tabagi buyuklugunde açalim (20x20)
Hamurumuzun 2 kosesine çökelekli içten koyalim (resimde goruldugu gibi)
Diger yarisini uzerine katlayip,kenarlarini bir tabak veya rulet yardimiyla keselim.Yarim ay sekline gelen boregimizi tekrar ortadan ikiye bolelim.Kenarlarinin açik kalmamasina dikkat edelim.
Kizgin yagda boreklerimizi iki tarafli kizartalim.
Afiyet olsun...
Börekler nefis gözüküyor,ellerine sağlık...
YanıtlaSilÇok iyi buna benzer bizim burda yapılır hamuruna lor eklenip harçsız kızartılır bence soğan gereksiz
YanıtlaSilcanim sordugun tarif aparatifler bölümünde bitanem
YanıtlaSilözlemle kucakliyorum ..Marine ;) yani
ellerine sagliiiik :) cökeligiii bilmem miii :) gecen sene ilk defa bizde evde yaptik benim annem ole pek ugrasmayi sevmezde bu yuzden gecen sene israrimla gosterdi bana nasil yapildigini kokusuda bi guzeeeel kiii hamurlada butunlesip borek oldugunda uuuuf yemede yaninda yaaaat :p :D
YanıtlaSilkıymalısı da şahane oluyo.. kıyma bol soğan ve rendelenmiş patatesle birlikte hazırlanmış harcı da deneyin.. çiğ börek diyoruz
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım tariflerin çok güzel,gezdim inceledim notlar aldım,bu böreği de deneyeceğim,sevgiler..
YanıtlaSilTesekkur ediyorum :)
Silsevgiler.
Bu güzel tarifi http://kektariflerim.net/hamurisi/cokelekli-borek-tarifi.htm burada sayfa linkiniz eklenerek paylaşılmıştır, izniniz olmazsa lütfen mail adresime bildirin tarifi hemen kaldırayım.
YanıtlaSil