Geçen pazar gunu yapmis oldugumuz memleketimize has olan çorek tarifimiz var bugun;
Onceden sadece Ramazan Bayramlarinda yapilirdi,evde çorek hamurlari hazirlanir,mahalle firinina yollanirdi,tas firinda pisen çorek daha bir lezzetli olurdu.
Bayramda gelen misafirlere hosafla ikram edilirdi, nede lezzetli olurdu,nede yerdik...Simdilerde hersey gibi çorekte fabrikasyonlasti...Herzaman rahatlikla bulunuyor artik.
Coregimiz birde mevlid okutuldugu zaman,gelen misafirlere dagitilmak uzere yapilir.Hem tuzlusu hemde sekerlisi olur,ben tuzlusunu tercih etmisimdir herzaman :) en guzelide uzun sure saklanabilir ozellige sahip olmasi.
Bu çorekleride ortagim Fatma'nin pazartesi gunu okuttugu mevlid için hazirlamistik,eveeeet simdi geçelim tarifimize,olçulerimizi azaltarak veriyorum.
Malzemeler:
- 500gr. tereyag
- 1 çay bardagi siviyag
- 1 kilo un
- çorek otu,susam,tuz (isterseniz sekerlide yapabilirsiniz)
- yarim paket kabartma tozu
- 1 su bardagi sut
Sut hariç butun malzemeler karistirilir,
yeteri kadar sut ilavesiyle kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edilir,
yumurta buyuklugunde bezelere ayirip,hamurlarimizi 1 cm kalinliginda açalim,
Firinimizi onceden en yuksek derecede isitiyoruz,çok sicak olmali!!!!
hazirladigimiz çoreklerimizi firin tepsisine diziyoruz,tepsiyi yaglamamiza gerek yok,
tepsimizi firinin en alt katina yerlestiriyoruz,çoreklerin altlari kizarinca diger tarafinida çevirip kizarmasini sagliyoruz,çoreklerimizin kitir kitir olmamasina dikkat etmeliyiz...
Mihriban
ellerine saglik canim ortakgim cok guzel olmus neydi o pazar ole hem pisirdik hem yedik ama ben pek tadini alamadim o kadar ozlemisim ki yakin zamanda birdaha yapalimm:))))))
YanıtlaSilPişirin pişirin yeyin bakalım,aklınıza geldim mi bari:)
YanıtlaSilMihribanım bunlar süper duruyor ya,bunu mutlaka denemeliyim ellerin dert görmesin bacım....
Mihriban harıka görunuyorrr.hamur işlerını zaten severım.ne kadar yememeye dıkkat etsemde dayanamıdıgım seydır:)ellerine saglık canım.Bunu yapılacaklar arasına alayım pratıkte sayılır.sevgilerr
YanıtlaSilEvet fatmacim en kisa zamanda yapalim,hatta ben hemen yapmayi dusunuyorum,bendekileri dayin bitirdi bile :)
YanıtlaSilCahidecim inanki her sohbetimizde sen varsin :)
uzun zamandan beri tanisiyormusuz gibisin bizim için.
Tesekkurler tulin hocam,evet bizler için en dayanilmaz seydir hamurisi...denemenizi tavsiye ederim çay ve beyaz peynirle harika oluyor :)
Ben de istiyorum bu merdaneden :)
YanıtlaSilÇöreğin tarifine bakınca süper bir tat olduğu anlaşılıyor, çörekotlu olması ise benim için ayrı bir güzellik çok severim :)
inşallah bunları denemek istiyorum, evde ekmek çörek yapmayı çok seviyorum eline sağlık Mihriban
Canin saolsun Handenurcum,
YanıtlaSilinan memlekette olsaydim hemen yollardim,
denemeni tavsiye ederim hem kolay hemde lezzetlidir kendileri :)
Hanımlar size bir mim var blogumda :)
YanıtlaSilMihriban ben hala kızı Zehra annemde bizde siteni ziyaret ettik çöreklerine bayıldık.İki gün önce şerifedeydik köpeğin ölmüş başın sağolsun :) Halacığının selamı var gözlerinden öpüyor. K.Maraştan kucak dolusu Sevgiler Selamlar.. Canım kardeşim.
YanıtlaSilZehra YÜCE
Mihribaaaan,Fatmaaa nerdesiniz kızlar.Cumanız mübarel olsun.Dualarınız kabul olsun inşaallah...
YanıtlaSilSevgili Mihriban, çörekler harika görünüyor, Maraş'a gittiğimizde fazla da zamanımız olmadığından denk gelmedik, bir daha gidersek aklımızda olsun:))
YanıtlaSilmalzemelere bakılırsa oldukça yağlı bir çöreğe benziyor, bu malzemelerle ne kadar çıkıyor, ölçüler azaltılabilir sanırım...
merdaneyle şekil vermesi de pek pratikmiş, ellerine sağlık, hayırlı cumalar...
sevgiler...
Sevgili Hatice Maras gelmis olmaniza çok sevindim :)bir dahaki sefere mutlaka almanizi tavsiye ederim,
YanıtlaSilevet çoregimiz oldukça yagli oluyor :D
biz verdigim olçulerin iki katini yapmistik,ortalama 75-80 adet çikti saniyorum, verdigim bu olçulerlede bu sayinin yarisi kadar çikar,
bu olçuleride yariya indirebilirsiniz :)
sevgiyle kal...
Zehra ablacim hosgeldin,
YanıtlaSilevet kopegimiz öldü,çok uzulduk ama omru o kadarmis :(
ablacim her zaman bekliyorum,
bende halamin ellerinden opuyorum :)
bendede sevgiler selamlar...
Olá, amiga!
YanıtlaSilConheci seu cantinho... é tudo de bom!!!
Lindo, criativo, nutritivo e delicioso... amei!...
Você é muito talentosa... parabéns!
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Itabira - Brasil
Mihriban harika gozukuyolar
YanıtlaSildaha once sizde yemistim gercekten
tadlari cok guzel ellerinize saglik.
Canım bana şekerlisinden ayır, yanına çayda isterim ama..:)
YanıtlaSilellerine sağlık sevgiler
Bu çöreğin ününü çok duydum ve çok merak ediyorum. Hiç yemedim. Eğer Kahramanmaraş'a gittiğimde bunu biliyor olsaydım şu merdaneden kesşin alırdım :) Ama hiç görmemiştim bile. Aklımın bir köşesindedir hep. Nasipse çataldan ziyade bu merdaneyi edinip onunla yapmak istiyorum. İkinizin de ellerine sağlık.
YanıtlaSilne guzel, cok gururlandim ben gurbette yasayan biri olarak k.maras yazisini gormek bile duygulandirdi beni :( ki lezzetleri aldi goturdu beni :) sitenin sahibi acaba k.marasli mi? :)
YanıtlaSilSevgili Kelebek Misali,
YanıtlaSilevet memleket K.Maras,
anladigim kadariyla sende K.Maras'lisin degilmi?:)
Eveet, bende k.marasliyim :) cok cok mutlu oldum:) artik hep burdayim insallah ;)
YanıtlaSil-Sevgili Kelebek Misali
YanıtlaSilçoook memnun oldum :)her daim beklerim insaAllah.
fırını ısıt diyorsunuz sadece altınımı ısıtıcam kaç derecede ısıtıcam fikir verirmisiniz ?????
YanıtlaSilFirinin sadece altini isitiyoruz,250 derecede olacak...
Silfırında sadece altınımı ısıtıcaz kaç derecede ısıtıcaz tamolarak bilgi verirmisiniz bunda maya varmı ??
YanıtlaSilfırında sadece altınımı ısıtıcaz kaç derecede maya kullancakmıyız
YanıtlaSilMaya kullanmiyoruz efendim,sadece kabartma tozu kullaniyoruz,malzeme listesinde goruldugu gibi...
Siltarif için çok teşekkür ederim. 10 gün içinde 3 kez yaptım :)) kesinlikle mükemmel.. emeğinize sağlık :))
YanıtlaSilHayırlı cumalar arkadaşım tarifiniz yayında harika bir yöresel tarif kazandırdını etkinlige mihriban hanım desdegin için teşekkürler tekrar beklerim katılmanı bizden esirgemeyin bu güzel buram buram kokan yöresel yemklarinizi
YanıtlaSilMerhabalar tereyağı bu hamurun içine katı halde mi yoksa eritilerek mi konacak?
YanıtlaSilMerhabalar Nagehan hanim,
Silevet tereyagini eriterek katiyoruz.