Daha onceden yaptigim Cevizli-Elmali Ekmek'le içerigi ayni olan bu ekmegi elma ve cevizi çikararak balli-findikli olarak uyguladim.Gerçekten nefis bir ekmek oldu.
Elma yerine 2 yemek kasigi bal.
Ceviz yerine 1 cup iri çekilmis ve biraz firinlanmis findik kullandim.
Malzemeler:
Ön maya malzemeleri:
Oncelikle bir gece onceden on mayamizi hazirliyoruz.Bunun için on maya malzemelerini bir kapta bulamaç haline getiriyoruz,(ozellikle tahta kasikla karistirmamizi soyluyor Ustamiz).Uzerini streçfilm'le kapatip oda sicakliginda 12-15 saat arasi bekletiyoruz.
On mayamiz hazir olunca tamamini yogurma kabina aliyoruz,unu,instant mayayi ve bali ilave edip hamurumuzu 5 dk yogurup,5 dk dinlenmeye aliyoruz.Dinlenme sonunda tuzu ilave edip 10-15 dk daha yoguruyoruz,sonrasinda findigi ilave edip,hamurumuzu bir 5 dk daha yogurup mayalanmak uzere dinlenmeye aliyoruz.
60-90 dk arasi hamurumuzun iki kat olmasini bekliyoruz(bu sure bulunulan ortamin sicakligindan dolayi degisebilir)
Mayalanan hamurumuzu hafif unlanmis tezgaha aliyoruz,2 esit bezeye bolup,zarf gibi katlayarak 10 dk dinlendiriyoruz.
Bezelerimizi 30 cm. uzunlugunda uçlari kut somun haline getiriyoruz.
Pisirecegimiz tepsiye alip uzerini pamuklu bir bezle kapatip son mayalanma islemi için ortalama 1 saat kadar bekliyoruz.Hamurumuz iki kati kadar mayalaninca,uzerine jilet veya keskin bir biçakla verevine çiziyoruz,uzerine su puskurtup islanmasini sagliyoruz,Onceden isitilmis 220 derecelik firina 25-30 dk pisiriyoruz.Pisen ekmeklerimizi firindan alip pamuklu beze sarip dinlendiriyoruz.
Diger ekmek tariflerime buradan bakabilirsiniz.
Elma yerine 2 yemek kasigi bal.
Ceviz yerine 1 cup iri çekilmis ve biraz firinlanmis findik kullandim.
Malzemeler:
Ön maya malzemeleri:
- 1 olçu kabi (1 cup) genel amaçli un
- 1/4 cup çavdar unu (ben kepekli çavdar unu kullandim)
- 1 tam 1/4 cup su
- 1/4 kuçuk kasik instant maya
- On mayanin tamami
- 2 cup genel amaçli un
- 1 kuçuk kasik tuz
- 1 kuçuk kasik instant maya
- 1 cup irice çekilmis ve kavrulmus findik içi
- 2 yemek kasigi bal
Oncelikle bir gece onceden on mayamizi hazirliyoruz.Bunun için on maya malzemelerini bir kapta bulamaç haline getiriyoruz,(ozellikle tahta kasikla karistirmamizi soyluyor Ustamiz).Uzerini streçfilm'le kapatip oda sicakliginda 12-15 saat arasi bekletiyoruz.
On mayamiz hazir olunca tamamini yogurma kabina aliyoruz,unu,instant mayayi ve bali ilave edip hamurumuzu 5 dk yogurup,5 dk dinlenmeye aliyoruz.Dinlenme sonunda tuzu ilave edip 10-15 dk daha yoguruyoruz,sonrasinda findigi ilave edip,hamurumuzu bir 5 dk daha yogurup mayalanmak uzere dinlenmeye aliyoruz.
60-90 dk arasi hamurumuzun iki kat olmasini bekliyoruz(bu sure bulunulan ortamin sicakligindan dolayi degisebilir)
Mayalanan hamurumuzu hafif unlanmis tezgaha aliyoruz,2 esit bezeye bolup,zarf gibi katlayarak 10 dk dinlendiriyoruz.
Bezelerimizi 30 cm. uzunlugunda uçlari kut somun haline getiriyoruz.
Pisirecegimiz tepsiye alip uzerini pamuklu bir bezle kapatip son mayalanma islemi için ortalama 1 saat kadar bekliyoruz.Hamurumuz iki kati kadar mayalaninca,uzerine jilet veya keskin bir biçakla verevine çiziyoruz,uzerine su puskurtup islanmasini sagliyoruz,Onceden isitilmis 220 derecelik firina 25-30 dk pisiriyoruz.Pisen ekmeklerimizi firindan alip pamuklu beze sarip dinlendiriyoruz.
Diger ekmek tariflerime buradan bakabilirsiniz.
sabah kahvaltısında sıcak sıcak harika olur arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilMihribancığım ellerine sağlık. Ekmekte bal ve fındık çok iyi fikir. Bir de pişmeden önce üstüne su serpildiğini ilk kez duydum. Galiba iyice kızarmasını sağlıyor. Ekmekler çok güzel görünüyor. Hayırlı cumalar.
YanıtlaSilkek gibi bir ekmek olmuş.kimbilir ne leziz olmuştur.ellerine saglık.
YanıtlaSilHarika görünüyor eminim tadi'da öyledir.. Ekmek makinam bozulmadan önce bende evde ekmek yapardim, hem zaman kazandiriyor hem çok pratik hemde saglikli oluyor.. senin güzel ekmek tariflerini gördükçe yeni bir ekmek makinasi almanin zamani geldi diye düsünüyorum :D
YanıtlaSilHayirli cumalar saglicakla kal!!
Mihribancım ellerine sağlık,ekmekler çok güzel görünüyor.
YanıtlaSil-Sevda Hanim,
YanıtlaSilhaklisiniz,hele kahvaltilik çikolatayla nefis oluyor ;)
-Aslihancigim,
tesekkur ederim canim,aslinda ekmekte bal tadi çok az hissediliyor.
uzerine su serpmek,hem kabuk dokusunun daha kalin olmasini hemde dedigin gibi daha iyi kizarmasini sagliyor ;)
Hayirli bereketli cumalar canim benim.
-Tesekkur ederim Eylem hanim :)
-Tesekkur ederim Yasemincigim,
bende ekmek makinesi alip almamakta kararsizim,elde yogurup sekillendirmek çok daha hosuma gidiyor ama zaten rahatsiz olan kollarim ne kadar dayanir bu hamur yogurmalara bilemiyorum :D
Hayirli bereketli cumalar olsun canim.
-Tesekkur ederim sevgili Aycan,
bloguma hosgeldiniz :)
ELLERINE SAGLIK HEM BU TARIF HEM BLOGDAKI DIGER TARIFLER COK GUZEL:)
YanıtlaSilE' davvero bello e dev'essere di un buono!! Un abbraccio e buonissima serata
YanıtlaSilEllerine saglik canim .Afiyetler olsun hayirli aksamlar diliyorum öptüm.
YanıtlaSilvay muthis gorunuyor, çok beceriklisin
YanıtlaSilMaaşAllah hazır gibi olmuş ellerine sağlık Mihriban..çok güzel olmuş..
YanıtlaSiltılsım benim arkadaşım ben yeni bir blog açınca sağolsun tariflerini de devretti:) blogunda da link verdi..çok naziksin çok teşekkürler güzel sözlerin için..
sevgilerimle..
waww süper görünüyor.ellerinize sağlık
YanıtlaSilEvde ekmek yapmayı çok istiyorum ama elim bir türlü gitmiyor:( Çok güzel bir tarif. Oldukça besleyici ve kek gibi sanırım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilEvde yapilan ekmek gibisi yok.Citir citir tazecik harika gorunuyor eline saglik canim.
YanıtlaSilSevgilerimle...
-Marifet Ellerimizde,
YanıtlaSilZiyaretin ve yorumun için çok tesekkur ediyorum,
-Marifra79,
merci pour ta visite et pour ton gentil commentaire!bonne soireè!
-Tesekkur ederim Gulcan'cigim.
-Fransali Gelin çok tatlisin :)
tesekkurler.
-
-biskuvi arasi lokum,
YanıtlaSilçok tesekkur ederim,hayirli olsun blogun arkadasim,
sevgiler.
-Ahter Demir,
çok tesekkur ederim.
-Sevgili Yersofrasi,
en kisa zamanda ekmek yapimina baslamaniz dileklerimle :)
Ekmegimde kek tadi yok,aslinda normal ekmek ama içerisinde ilave olarak findik ve bal var.Balin tadida çok hissedilir gibi degil zaten.
-Sevalce Lezzetler,
YanıtlaSilçok tesekkur ederim,
sevgiler.
harika birşey. oldukça iştah açıcı. ev yapımı ekmek gibisi yok. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMihribancığım ekmekler nefis görünüyor. Fındıklının tadını çok merak ettim. Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilayni malzemeleri ekmek makinasina atsam, sonra kapatsam kapagini, dit diiiit sesi gelince ayni tadi bulabilir miyim? :)
YanıtlaSilsa.Mihribanım, afiyetle tüketiyorsunuz şifalar olsun ellerine sağlık...A.E.O
YanıtlaSil-Mimosacafe,
YanıtlaSilevet haklisiniz,tesekkurler.
-Tesekkur ederim Cahidecigim,sen u tarifi denersin ve kendindende birseyler katip dahada guzel yaparsin eminim ;)
-Bininci tekil sahis,
ekmek makinesi kullanmadigim için size yardimci olamiyacagim kusura bakmayin :)
Ekmek Sanati.com bir goz atin derim,bende çok faydalaniyorum oradaki bilgilerden ;)
Aleykum Selam Ayfer Ablacigim,
çok tesekkur ederim,sizde Allah'a emanet olun...
Elma ekmeğe çok güzel bir tat ve doku katıyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık canm.
Cidden süper görünüyor!!
YanıtlaSilBal ve fındık...
Kesinlikle iştah açıyor :))
Ellerine / gönlüne sağlık gülüm.
Kalbi selamlarımla
Domatesle yaptığınız uğurböceğini aradım ama bulamadım:(
YanıtlaSilKahvatılıklar etiketinde yok sanki.