30 Aralık 2012 Pazar

İçli Köfte...

Misafir sofralarinda vazgeçilmezdir içli kofte.Hele Maras'ta her misafir sofrasinda mutlaka olur.
Bende elimden geldigince nasil yapilir anlatmaya çalistim :)

Hadi buyurun bakalim nasil yapmisim.


Malzemeler:
iç harci için:
  • 7-8 adet sogan
  • 400 gr. yagli kiyma
  • 1 su bardagi dogranmis ceviz içi (olçuyu azaltip,çogaltabilirsiniz)
  • 2 yemek kasigi tereyag
  • Karabiber,pul biber
  • Maydanoz
Hamuru için:
  • Yarim kilo ince koftelik bulgur
  • 250 gr. çig koftelik kiyma
  • 1 çay bardagi irmik
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatli kasigi biber salçasi
  • tuz

Yapilisi:
Kofte içinin yapimi

Soganlarimizi ince ince dogruyoruz,buyukce bir tencere veya tavaya alalim.Yag koymadan soganlar suyunu çekene kadar kavuralim.Kiymayi ilave edelim,suyunu çekene kadar onunlada iyice kavuralim.Tereyagimizi ekleyelim, baharatlarini cevizinide ekleyerek  2-3 dk daha kavuralim,maydanozu ilave edip ocaktan alalim.Harcimizin iyice sogumasini saglayalim.

Dis hamurunun yapimi:

Bulguru hamuru yoguracagimiz kaba alalim,kiyma,salça ve tuzu ilave edip biraz su vererek karistiralim.
Kiyma makinesinde iki kere çekelim.
Cektigimiz hamurumuza irmik ve yumurtayi  ilave edip, kontorollu bir sekilde su vererek iyice ozlesene kadar yoguralim.
Yumusak bir hamur elde edelim.
Daha sonra hamurumuzu yumurta buyuklugunde parçalara bolelim,avucumuza alarak yuvarlayalim.
Avuç içinde yuvarladiginiz hamurun ortasina yavas yavas bastirip,yanlardan sikarak fotograftaki gibi açalim.
Içine yeteri miktarda harcimizdan koyarak,açilan ucu avcumuzda yavas yavas dondurerek kapatalim.Doldurdugumuz içli kofteleri aralikli bir sekilde tepsiye dizelim.

Genis ve derin olmayan bir tencerede su kaynatalim.Kaynayan suya tuz ve 1 kasik tereyag ilave edelim.Koftelerimizi dikkatli bir sekilde tenceremize alarak,4-5 dk pisirelim.
Pisen koftelerimizi yan yana olacak bir sekilde servis tabagina alalim.

Isterseniz kizartarakta servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yapmasi,yazmaktan daha kolay inanin :))







25 yorum:

  1. Elinize kolunuza sağlık, Allah'tan şu saat itibariyle yemek yemiş bulunuyorum:)
    Yoksa yutkunup duracaktım...
    Çok güzel olmuş, bu günlerde yapmayı düşünüyordum.
    Sizin tarifinizi kullanacağım inşallah.
    selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim arkadasim,
      insaallah dener ve memnun kalirsiniz ;)

      Sil
  2. Mihribancım,hoş geldin :)uzun zamandır yoktun,
    içli köfteler nefis görünüyor,ne kadar muntazam olmuşlar maşeAllah,belli sen bu işte pek mahirmişsin :)
    eline sağlık,afiyetler olsun,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosbuldum ablacigim,
      evet biraz ara vermek durumunda kaldim ;)

      tesekkurler,sevgiler..

      Sil
  3. Ya bu nasıl güzel bir görüntü!!!! Bayıldım resmennn.. Bir kere teşebbüs ettim; açtım kapatamadım kapattım açamadım pişirdim patladı :) Dünyanın en zor şeyi ama yemesi de ne lezzetli... İnanın içim gitti, bu köfteyi yapanlara sonsuz saygım var:)) Elllerinize sağlıkkkkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yooo hiçte zor degil inanin ;)
      yorumunuz için çok tesekkurler,
      sevgiler.

      Sil
  4. ellerine sağılık,buna cesaret edemem.

    HÜZÜNLÜ KIVILCIM TİTRİYOR KALPLERDE
    2012 YILIN GÖTÜRDÜKLERİ İLE
    GÜLÜMSEMEMİZ ASLA DÜŞMESİN YÜZÜMÜZDEN
    SADECE MUTLULUK 2013 GETİRSİN HEPİMİZE
    ARKADAŞLAR......................................................

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler sevgili Mazes,
      sizede mutlu yillar olsun ;)

      Sil
  5. Canim emeklerinize saglik mükemmel incecik bulgur kismi nasilda nefis görünüyor afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  6. Mihribancığım gerek sunumun gerekse incecik oyuşunla muhteşem görünüyor. Ellerine sağlık. İnşaAllah bir gün senin güzel ellerinden yemek bana da kısmet olur =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim Aslihancigim,
      Canim kalp kalbe karsi derler ya,blogumu açmadan senin sayfana yorum biraktim geldimki senin yorumlarini gordum :)

      InsaAllah canim,mutlaka bir gun bulusacagiz biz eminim ben ;)

      Sil
  7. Hah işte.. Şimdi "evimizdeki lezzetler" blogu lezzetini buldu!.. :)

    YanıtlaSil
  8. Ellerine saglik canim arkadasim!! içli köfteyi kiyma makinesinde çekerek yapmak en iyisi, ben Fransa'da kiyma makinam olmadigi için ince bulguru islayip yogurarak yapiyorum ama bu haliyle daha güzel oluyor^^ ellerin dert görmesin!

    YanıtlaSil
  9. İçli köfte süpeeeeeeeeeer duruyor.Ellerin dert görmesin...

    YanıtlaSil
  10. içli köfteye dayanmak mümkün değil :) sevmeyen yoktur herhalde...
    Mihriban cım, nerelerdesin sen canım ?? seni çok özledim, işlerin mi çok? umarım kötü birşey yoktur...
    2013 yılında herşey gönlünce olsun, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Canım bir tarafı Antakya lı birisi olarak bayılırım bu lezzete..Aslında bu kıyma makinelerinin içli köfte aparatı oluyor direk kıymayı koyup kapatıyorsun. Bana öyle bir şey gerek..:))

    ellerin dert görmesin,sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Harika, harika! Agzım sulandı :) Ben hamurunu cok kalın yapıyorum, olmuyor ama seninki bir harika gorunuyor, ellerıne saglık :)

    YanıtlaSil
  13. AAAA HAMURUNA DA KIYMA (ET TURU BI SEY YANI) KATILDIGINI BILMIYORDUM, NEDENSE COK SASIRDIM!
    O KIYMA MAKINALARININ ICLI KOFTE UCLARI OLUYOR, SIMDIYE KADAR GORDUGUM COGU KISI O UCLARI KULLANARAK SEKIL VERIYORDU (SADECE UCUNU VE BASINI KAPATMAK KALIYOR YAPANA, RATIK BI SEY:) ) AMA TABI SIZIN ICIN GEREK YOK:)))

    YanıtlaSil
  14. Evet hamurunada kiyma konur bizim oralarda,dahada lezzetli olur emin olun :)
    Benim makinaninda içli kofte ucu var ama ben pek sevemedim,kendim açip kapatmak daha kolay geliyor :))

    YanıtlaSil
  15. Ben eskili corbayi yaptiktan sonra icli kofteyi denedim tsdi harika yalniz bugdayi istanbulda almist ve biraz iri kacti galiba disindaki bugdaylar agiza geliyor. Sanirim guzel maras yemeginin sirri ana malzemeleri de oradan getirmek. Zaten bi daha marasa gidersem fistok ezmesi felan degil dogme ile bulgir getiricem ordan. Memleketim maras yemeklerine yeni merak saldim. Bi tarifler gercekten guzel. Ha bi de bu koyma makinesini 10 sene once annem ceyize koymus, daha hic kullanmamistim kutusunda sifir kilometre duruyodu.ilk defa kullandim gercekten icli kofte icin cok pratikmis. Nurben

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Nurben hanim,
    deneyip memnun kalmaniza çok sevindim :)

    Birdahaki sefere kofte yaparken,bulgurunu koftelik bulgur olarak alirsaniz daha iyi olur,sonuçta istediniz gibi olur ;)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Her Yoreden Yöresel Yemak Etkinligine Sizde Yörenizin Yemegiyle Katılırsanız seviniriz arkadaşlar . Başlangıç Haziranın 20,si.Tarifiyle birlikde kendi sayfanızda aylaşın ben sizlerden paylaşırım.https://www.facebook.com/events/164520613727613/

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)