Asure... evet asure pisirirken her seferinde çocuklugum ve anneannem aklima gelir(Rabb'im sifalar versin insaAllah) bir sene bile olsun atlamazdi asure pisirmeyi,tabiki benim pisirdigim gibi kuçucuk bir tencerede deil,kocaaamaan bir bakir kazani vardi onunla pisirirdi,bayram gibi geçerdi ogun bizim için...mahallede asure dagitmadigimiz ev kalmazdi...kuçuktuk, yorulurduk çabucak...dagitmaktan vazgeçmememiz için,Allah'im asure dagitan çocuklara akil verirmis,okullarinda basarili olurlarmis,her istedikleri olurmus hemde çook sevabi varmis derdi...:) :)
O asurenin tadini bulmak mumkun degil simdi :( neyse...
Anneannemde pekmezle yapardi, insaAllah ilerleyen gunlerde onun tarifinide eklerim...
Simdi gelelim benim tarifime :)
Malzemelerimiz:
- 1 su bardagi döğme (bugday)(k.marasta bugdaya döğme deriz )
- 2 çorba kasigi pirinç
- 2çorba kasigi bulgur
- 1buçuk su bardagi haslanmis nohut
- 1 buçuk su bardagi haslanmis fasulye
- Yarim su bardagi kupler halinde dogranmis kayisi
- Yarim su bardagi kuru uzum
- Yarim su bardagi kupler halinde dogranmis incir
- Portakal kabugu sekerlemesi ve 1 adet portakal kabugu rendesi
- Kus uzumu (istege bagli)
- 1 su bardagi sut (istege bagli)
- 5-6 adet karanfil
- Toz seker
Suslemek için:
- findik
- ceviz
- çam fistigi
- antep fistigi
- Bir gece onceden döğmelerimizi(bugdaylarimizi) ve pirinçlerimizi iyice yikayip uzerine yaklasik dort parmak geçene kadar su ilavesiyle ocaga alip bir tasim kaynatip ocaktan aliyoruz,agzini kapatip sabaha kadar dinlenmeye birakiyoruz.
- Nohut ve fasulyeleride aksamdan hasliyoruz.
- Bu arada ertesi sabah oluyor :) döğme tenceremizi ocagin uzerine aliyoruz tencere bitimine bes parmak kala su ve bulgurumuzu ilave ediyoruz, ( tenceremiz 5 litreliktir) kaynamaya birakiyoruz.
- Diger yandan incir ve kaysilarimizi kuçuk kuçuk dograyip iyice yikiyoruz,uzumleride yikayip suda bekletiyoruz,
- Tenceremiz kaynamaya basladiginda nohut ve fasulyelerimizi ilave ediyoruz,bu asamada su azaldi ise sicak su ilavesi yapabiliriz,
- Sonra sirasiyla karanfilleri, portakal sekerlemelerimizi ve portakal kabugu rendesini ilave ediyoruz,akabinde uzumleri ve kaysilarimizi ilave edip dibi tutmamasi için surekli karistiriyoruz 5-6 dakika kaynattiktan sonra incirleri ilave ediyoruz(istege bagli) 4-5 dakika daha kaynatiyoruz,
- Son olarak sutunu ve sekerini ekleyip karistiriyoruz, 4-5 dakika daha kaynatip ocaktan aliyoruz,
- Sicakken servis yapacagimiz kaselerimize aliyoruz,ilininca istedigimiz gibi susleyip servise hazir hale getiriyoruz...Afiyet olsun....