Malzemeler:
- 2 adet orta boy sogan
- 2 buçuk su bardagi pirinç
- 1-2 dis sarimsak
- sumak eksisi
- 1 çaykasigi biber salçasi
- zeytinyag
- tuz,pulbiber,karabiber,kurunane
yeteri kadar kurutulmus patlican, biber ve kabak(saymak aklima çok sonradan geldigi için sayi veremiyorum kusura bakmayin :) )
Yapilisi:
Oncelikle kurutulmus sebzelerimizin herbirini ayri ayri bol suda hasliyoruz.Haslandigini anlamak için tirnagimizla kontrol ediyoruz,tirnagimiz batinca olmus demektir.Soguk sudan geçirip bir kenarda suzduruyoruz.
Soganlarimizi yemeklik dograyip zeytinyaginda bi muddet kavuruyoruz,sarimsaklarida kuçuk kuçuk dograyip tenceremize ilave ediyoruz,salçamizi ve yikadigimiz pirinçlerimizi ilave edip soganlarla birlikte kavuruyoruz.
Tuz ve 1 su bardagi sicak su ilavesiyle pirinçler suyunu çekene kadar pisiriyoruz,ocaktan alip dinlenmeye birakiyoruz,daha sonra sumak eksisini ,bolca kurunane ve diger baharatlarimizi ilave edip karistiriyoruz,kuru sebzeleri doldurma islemine geçiyoruz.
Doldurdugumuz sebzelerimizin agzinda 1 parmak bosluk birakiyoruz,tencereye diziyoruz.
Tenceremize dolmalarin hizasina kadar eksi ve tuz kattigimiz sicak su koyuyoruz,uzerine bir tabak veya dolma tasi koyup,kaynadiktan sonra ocagi kisip yavas yavas pisiriyoruz.
Mihriban