Soyle bir baktimda memleketim Maras mutfagina ait olan ve benimde severek yaptigim bir çok tarif yok arsivimizde(hemen hemen hiç yok diyebilirim)Tabiki bunun sebebi degisik ve farkli tarifler sunmak kaygisi olsa gerek :)
Esasinda paylasmak istedigim o kadar çok tarif varki yoremize ait olan, mesela tarhana çorbasi, dogmeli mercimekli çorba, yogurtlu dogmeli çorba, Maraş paçası gibi çorbalar... Simit koftesi, içli kofte, sömelek köfte, suluyaglı köfte, eşkili köfte, yogurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri...Döğme aşı(keskekte diyebiliriz) Maraş pilavı,
tavuklu havuçlu pilav (neyseki bunu paylasmisim), peynirli ve çökelekli börek,sekerli börek,
bayram çöreği ( ve bunuda) gibi pilav ve börek çesitleri ve daha bir çok tarif, insaAllah Ramazan'da bir çogunu arsivimize eklemeye çalisacagim.
Bu yuzdende bugun KahramanMaras'imiza ait olan ve bol vitamin içeren, eşkili çorbayi sizlerle paylasmak istedim,Maras mutfaginda eşkili çorba olarak geçer ama ekşili çorba olarakta adlandirabiliriz,sadece iki harfin yeri degisiyor o kadar :)
Aslinda buna çorba degilde basli basina bir yemek diyebiliriz,bir dilim ekmekle gayet doyurucu oluyor zaten, veya bir tabak salata,yoo ben doymam derseniz bir kaç dilim borekte eslik edebilir size :)
Evet simdi geçelim tarifimize...
Malzemeler:
- 1 su bardagi dogme
- 1 su bardagi mercimek
- 1 çay bardagi nohut
- 2 adet orta boy patlican
- 2-3 dis sarimsak
- 2 yemek kasigi sumak eksisi
- 1 tatli kasigi biber salçasi
- Siviyag,pul biber,nane
- Yeteri miktarda su
Yapilisi:
Dogmeyi ve nohutu geceden uzerini geçecek kadar su ekleyip islanmaya birakiyoruz.
Ertesi gun suyunu suzup 1-2 defa yikiyoruz,yikadigimiz mercimegide ilave edip uzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyla ocaga aliyoruz ve yumusayana kadar pismeye bırakıyoruz.Bu asamada gerekirse su ekleyebiliriz, bakliyatlarin su çekme orani degistigi için miktar veremiyorum.
Daha onceden kabuklarini soyup kuçuk kup seklinde dograyip suda beklettigimiz patlicanlari çorbamiza ilave edip,patlicanlarinda pismesini sagliyoruz.Sumak eksinide ilave edip çorbanin rengi degisene kadar pisiriyoruz.
Siviyaga salçayı, ezilmis sarımsagı ve baharatlari katip harli ateste 2-3 dakika kavurarak tencereye aliyoruz. Tuzunu ayarlayip çorbayı ocaktan aliyoruz.
Not: Patlican yerine semizotuylada yapabiliriz çorbamizi.
Kisinda pezik(pazi) veya ispanakla yapabiliriz...Veya hiç birini bulamadiniz degerli Abim Siddik
Altunbas'in alternatif sebze olarak sundugu maydanoz veya kereviz'in yesil saplariylada yapabiliriz...
Afiyet olsun.
Mihriban