Uzun suren aradan sonra çok sukur artik sizlerleyim.Benim yoklugumda tariflerini ekleyen sevgili ortagim Fatma'ya(rahatsizlanarak ara vermek zorunda kalmis),yorumlariyla yalniz birakmayan blog dostlarimiza bin tesekkurler =)
Eveet,baslikta yazmis oldugum gibi oncelikle Tarhanamizdan biraz bahsedelim sonrasindada çorba tarifimize geçeriz :)
Tarhanamiz herkesin bildigi tarhanadan çok farklidir,yapim sekli ve tadi tarhanalar içerisinde tektir diyebilirim. Tarhananin kurumamis haline firik denir,çiglara serildigi gunun aksami olurki,ceviz badem ve findik esliginde yendiginde tadina doyum olmaz.
Tarhanamiz,dövme,davar(keçi)yogurdu,tuz ve kekikten yapilmaktadir.
Kahramanmaras'lilarn vazgeçemedigi kislik zahire ve yiyeceklerin basinda gelir.Istege gore kuru olarak yada sicak veya soguk suyla islatilarak yenilir.Birde siviyagda kizartmasi yapilirki benim tercihim bundan yanadir :)
Sicak kemik suyuna islatilarakta yenir bunun tadinada doyum olmaz derim bir K.Maras'li olarak...
Tarhanamiz çok yapildigindan dolayi biraz uzun ve mesakkatlidir,kisaca nasil yapildigini anlatayim;
Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yogurdu, tuz ve kekiktir.
Kislik zahire olarak yilda bir defada yapilir. Büyük mahsere kazanlari dedigimiz bakir kazanlarda pisirilir. Yikanan dövmeler pisirme esnasinda kuvvetli bir kisi tarafindan agaçtan yapili "Tarhana küregi" ile sürekli karistirilir. Pisirilen as, bezler üzerine çekilerek sogutulur. Büyük legenlerde yogrularak üzerine davar (keçi)yogurdu ilave edilir. Yogurtla iyice yogrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine tasinir. Üzeri iyice kapatilir. Birgün dinlendirilir. Komsu ve akraba kadinlari toplanarak sabah erkenden dam basindaki "çig"Ierin üzerine el maharetleri ile sererler.
Serildigi günün aksami "Tarhana Firigi" hazir olur.Tarhana firigi, ceviz, badem içi veya taze antepfistigi ile birlikte çerez olarak yenilir. Komsulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir.
Birgün sonrada tamamen kurur,çiglardan siyrilarak bez uzerinde bir gun guneslendirilir.gunun aksaminda özel olarak yapilan bidonlara konulur. Kahramanmaras'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana" bugün bir ev üretimi zahire olmaktan öteye gitmis ve önemli bir sektör haline gelmistir.
Not:Ustteki 2 resim netten alintidir!!!
Gelelim çorbamizin tarifine
Yeteri miktarda tarhana tencereye alinir uzeri geçecek kadar su konur,bir muddet islanmasi için beklenir.Islanan tarhana ocaga alinir,yumusayip,dagilana kadar kisik ateste pisirilir.sonrasinda blendirdan geçirilerek içerisine haslanmis nohut ve bir adet rendelenmis sarimsak katilir.Bir tasim daha kaynatiktan sonra ocaktan alinir.Kuçuk bir tavada tereyaginda nane kizdirilir çorbamizin uzerine dokulur.
Corbamizin birde beyaz salgamlisi yapilir,ozaman nohut yerine kuçuk kupler halinde dogranmis salgamlar çorbaya ilave edilir ve beyaz salgamlar pisene kadar çorbamiz ocakta kisik ateste tutulur.
Afiyet olsun....
Mihriban
Hoşgeldin Mihriban, özletmiştin kendini. Fatma'ya geçmiş olsun, umarım iyileşmiştir.
YanıtlaSilMaraş tarhanası da ilk kez duyduğum bir yemek. Farklı kullanım alanları çok ilgimi çekti. Sektör haline geldi dediğine göre belki bizim buralarda da satılıyor olabilir. Bulursam denemeyi isterim.
Ellerine sağlık çorba da fotoğraflar da bir harika
Birkaç küçük katkı yapmak isterim:
YanıtlaSilBir kere, kendi memleketinin değerlerini tanıtmada gösterdiğin özen ve emek için can-ı gönülden tebrik ederim. Zira benim hemşehrilerim bu konuda çok meymenetsizler maalesef(!).
Tarhana küreğini gözünde canlandırmakta zorlananlar için söyleyelim; ebat ve şekil olarak kayıkçı küreğine çok benzer. Mahsere kazanı için de şundan pay piçin; kazan boş halde iken iki kişi zor taşır!
Tarhana kazanda henüz pişmişken bir de “yağlama” meselesi var ki, o da ayrı bir fasıldır.
Senin de belirttiğin gibi çeşitli şekillerde tüketmek mümkün. Soba üstünde maşa veya ızgarada kızartılmışı favorimdir. Kızartılmış veya doğal halinin suya daldırıp çıkarılarak bir-iki dakika beklemişi de güzel olur. Kuru tarhananın havanda cevizle birlikte dövülmüşünü badem ezmesine değişmem. Gariban sofralarında öğün geçiştirmek için basitçe hazırlanan salçalı köftesini de unutmamak gerekir. Çorbanın yanında, ekmeği pekmeze bandırarak yemenin güzel olduğunu söyleyenler var.
Tarhana yapımı, her aile ve bir gömlek çevresi için küçük bir “sosyal merasimdir”. Herkesin kendine uygun rol aldığı bu merasime çocuklar ve gençler de yağlama ve firik dağıtarak, “şapda” taşıyarak, “topaç vererek” v.b. şekilde dahil olurlar.
Bir de manisi/tekerlemesi vardır; onunla bitirelim:
Tarhana tar tar / Karnımı yırtar / Eşgili çorba / Gel beni kurtar.
sa.Mihribanım,hoş geldn,sefalar getirdin.meşhur Maraş tarhanası oh misler gibi neyseki İst.bulunuyor alıyoruz,cipsin Maraş tarhanasından etkilenerek üretildiğini biliyormusun cipsi ilk gördüğümde tarhanayı taklit etmişler demiştim nitekimde öyleimiş,afiyet şifa olsun yapanların ellerine sağlık...A.E.O
YanıtlaSilHepsi çok güzel afiyetler olsun,sevgiler
YanıtlaSilEvet maraşlı komşumuz vermişti :)çook güzeldi ...kurusunu da rica etmiştim gerçekten çok değişik ve lezzetli...ellerinize sağlık
YanıtlaSilHosgeldin sefalarr getirdinn canim ortagimm:)Ellerine canina emegine saglik hasretini cektigimiz guzel memleketimizin o miss gibi tarhanasi ancak bu kadar guzel anlatilir...Basinda sicak yaglama yemek,kazan dibini yugurmak,topac vermek...sonra dama cikip basinda firik yemek...cocuklugumuzun en neseli anlarindan...Tarhana kizartmasininda ayrica bir yeri var benim icin kis gunlerinde babam hemen hemen her aksam kizarttir bir tarhana faslimiz olurdu...Paylasimin icin icin tesekkur ederiyorum tekrar ellerine ve emegine saglik yengecim:)
YanıtlaSilellerinize sağlık şu soğuk havalarda insanın ne güzel içini ısıtır...
YanıtlaSilMerhabalar sevgili Mihriban, bloğunu çok sevdim. özellikle bu yöresel çorbayı çocukluğumdan bilirim .Babamın öğretmen olması nedeniyle ailem bir çok yerde kalmış ve annem çok meraklı olduğu için de hep farklı lezzetleri deenyip öğrenmiş. lezzeti tartışılmaz ellerine sağlık. en kısa zamanda da seni izlemeye alacağım şu an bunu gerçekleştiremiyorum. Görüşmek üzere sevgiler bırakıyorum..
YanıtlaSil° Sevgili Sarkaç;
YanıtlaSilHosbuldum canim,bende ozlemişim :)
evet tarhanamiz artik fabrikalardada uretiliyor,buyuk ihtimalle diger sehirlerdede satisa sunulmustur,eger yakinlarinda"Mado" varsa oradada bulabilirsin.Fatos adina çok tesekkur ederim canim,çekirdek ailesine bir birey daha katiliyor onun yorgunlugu ve rahatsizligi var ;)
Muhabbetle...
°Degerli Abim katkilarinizdan dolayi çok tesekkur ederim.
Atladigim ayrintilari çok guzel yakalamişsiniz :)
"çorbanin yaninda ekmegi pekmeze bandirmak" çoook eskilere gittim,Rahmetli Babamda tarhana çorbasini pekmez esliginde yiyenlerdendi.
Tekrardan kaleminize saglik olsun.
Muhabbetle...
°AleykumSelam Ayfer Ablacigim,
hosbuldum,sizinde bu çorbadan tadiyor olmaniza çok sevindim :)
Cips'in Maras tarhanasindan esinlenerek yapildigini ilk sizden duydum,
ziyaretiniz için çok tesekkur ederim ablacigim,sizde Allah'a emanet olun...
°Sevgili Anneanneninemekleri,
YanıtlaSilyorumunuz için çok tesekkur ederim...
°Sevgili Datlim,
Hosgeldiniz blogumuza :)
°Guzel ortagim Fatma,
hosbuldum canim,tarhana anilari anlatmakla bitmezki :)
°Sevgili Yelda,
blogumuza hosgeldiniz,yorumunuz için çok tesekkur ederim :)
°Hosgeldiniz Sukran Hanim,
begeni ve yorumunuz için çok tesekkurler,
Sevgiler...
Merhaba sevgili Mihriban,
YanıtlaSilBu nefis tarhanayla geçen yıl Maraşlı bir arkadaşım sayesinde tanıştım ve bayıldımm,ailece müptelası olduk...Hakikaten lezzet açısından bizim bildiğimiz klasik tarhanadan çok farklı ve kesinlikle daha lezzetli...
Ellerine sağlık, sevgiler...
Une recette très gourmande. Je ne connaissais pas du tout.
YanıtlaSilJ'aime beaucoup.
A très bientôt.
MERHABA İLK DEFA GÖRDÜM BU TARHANAYI LEZZETLİ OLSA GEREK.ELLERİNİZE SAĞLIK.
YanıtlaSilSEVGİLERİMLE
Mihribancığım hoş geldin. Fatma'nın hasta olduğunu bilmiyordum, çok geçmiş olsun. İnş şimdi iyidir.
YanıtlaSilBu yıl ben de internetteki bir firmadan Kahramanmaraş tarhanası aldım. Rengi seninkinden daha koyuca sarı. Çiğ olarak bir tadına baktım ama çorbasını yapmamıştım henüz. İyi ki de yapmamışım. Çünkü satın aldığım sitede verilen tarifte böyle nohut filan demiyordu. Artık senin tarife göre yaparım inş. Bu arada bloğun yeni şablonu da güzel olmuş.
Allah'a emanet.
hoşgeldin valla döndüğünü görmek sevindirdi beni.
YanıtlaSilçorbada süper görünüyor. Yarın bende yapayım bu saatte canım çekti valla . ellerine sağlık.
nefis görünüyor,hic tatmadim ben bu corbayi yani bu seklini,ama görüntüsü harika ellerinze saglik.sizi izlemek istedim ama olmuyor.ama ben yine de takibe aldim.sevgiler...
YanıtlaSilperihan
yoresel tatlara bayilirim. Cok guzel gorunuyor.
YanıtlaSilMaşaallah canım eli kolu dolu gelmişsin.bende çok severim bu tarhanayı.Ellerine sağlık.Fatmaya selamlar...
YanıtlaSilMerhabalar normal tarhanayı sevmem ama bunun delisiyimdir :) :) sende çok güzel yapmışsın bir kaşık alıp içesim geldi ellerine sağlık...
YanıtlaSilSeni izlemeye aldım. Sende beni izlersen yeni blogger olarak çok memnun olurum.
saygılar
http://mevadan.blogspot.com/
Geçenki yorumu siz mi bırakmıştınız bilemiyorum. Sanıyorum blogcu’da bir hata var. Bazen isimleri göstermiyor. Neyse, Rumma hanımın sayfası ile buraya kadar ulaştım. Biz çocukluğumuzdan beri tarhana çorbasını da yoğurtlu çorbayı da ekmeğimizi vişne reçeline bandırarak yeriz. Amaa öyle her hangi bir vişne reçeli değil. Afşin’de damda güneş altında yoğunlaştırılmış vişne reçeli.
YanıtlaSilEn iyi dileklerimle,
Cafeterya Ginkgo Biloba
Merhabalar, Blogunuzu yeni keşfettim, ana sayfadaki yöresel lezzetler köşesinde Maraş çöreğini görünce önce burayı gezdim bu tarifleriniz öyle güzel ki ilk defa yapacak olan biri bile eminim burda bizim yaptığımızın lezzetini yakalayabilir.. Sıddık Bey'in yorumuyla ve çörek tarifiyle çocukluğuma döndüm..
YanıtlaSilEllerinize yüreğinize sağlık, bundan böyle takipçinizim:)
Merhabalar Selma Hanim,
YanıtlaSilhosgeldiniz blogumuza :)
Merhaba,
YanıtlaSilmemleket neresi?
Ben KahramanMarasliyim, Afsinden.
Fransada oturuyorum.
Blogunuzu çok begendin.
Tarhana çorbasini çok severiz ailecek.
Sevgiler
Iyi Ramazanlar
Figen
Merhaba Figen Hanim,
YanıtlaSilhosgeldiniz bloguma :)
bende Kahraman Maras'liyim (merkez)
Belçika'da oturuyorum :)
sizede hayirli ramazanlar olsun,
sevgiler...
Sik sik Belçikaya gideriz, orada arkadaslarimiz var, Charlerois'da.
YanıtlaSilTanistigimiza memnun oldum.
Sevgiler.
Resminden kokusunu aldim, nefis :) bir kahraman marasli olarak resimleyip blogunda tum detaylariyla paylastigin icin cok tesekkur ederim ellerine saglik :)
YanıtlaSil-Kelebek Misali,
YanıtlaSiloncelikle bloguma hosgeldin,
ben tesekkur ederim bu guzel yorumun için :)
sevgiler...
Merhaba arkadaşım ellerine saglık harika yöresel tariflerin helede kabak içinde çorba sunumu çok hoş blogumdaki yöresel lezzetler etkinlige maraş tarhanasına talibim izninle bu güzel degerli yöresel tarifleri paylaşalım biribirimizle .Davetiyemi bırakıyorum
YanıtlaSilMerhabalar,
Silhosgeldiniz bloguma :)
davetiniz için çok tesekkur ediyorum,tabiki memnuniyetle katilirim :)
Cips şeklinde kıtır tarhana benim için vazgeçilmez bir şey... Harika bir lezzet! Mado'da satılan cips usulü tarhanadan almıştım. İşyerinde hafif açlık hissedince bu kıtır ve ekşi lezzeti yemek beni benden alıyor! Üstelik lezzetli ve doğal ve güzel ve besleyici ve doyuruc:) Güzel tarifler vermişsiniz, ellerinize sağlık...
YanıtlaSil