15 Ocak 2011 Cumartesi

Ben geldiiiimm ( : Hemde K.Maras Tarhanasi ve Çorbasiyla...

Tum dostlarima ve takipçilerime gonul dolusu selamlar.
Uzun suren aradan sonra çok sukur artik sizlerleyim.Benim yoklugumda tariflerini ekleyen sevgili ortagim Fatma'ya(rahatsizlanarak ara vermek zorunda kalmis),yorumlariyla yalniz birakmayan blog dostlarimiza bin tesekkurler =)
Eveet,baslikta yazmis oldugum gibi oncelikle Tarhanamizdan biraz bahsedelim sonrasindada çorba tarifimize geçeriz :)
   Tarhanamiz herkesin bildigi tarhanadan çok farklidir,yapim sekli ve tadi tarhanalar içerisinde tektir diyebilirim. Tarhananin kurumamis haline firik denir,çiglara serildigi gunun aksami olurki,ceviz badem ve findik esliginde yendiginde tadina doyum olmaz.
Tarhanamiz,dövme,davar(keçi)yogurdu,tuz ve kekikten yapilmaktadir.

Kahramanmaras'lilarn vazgeçemedigi kislik zahire ve yiyeceklerin basinda gelir.Istege gore kuru olarak yada sicak veya soguk suyla islatilarak yenilir.Birde siviyagda kizartmasi yapilirki benim tercihim bundan yanadir :)
Sicak kemik suyuna islatilarakta yenir bunun tadinada doyum olmaz derim bir K.Maras'li olarak...
 

Tarhanamiz çok yapildigindan dolayi biraz uzun ve mesakkatlidir,kisaca nasil yapildigini anlatayim;

Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yogurdu, tuz ve kekiktir.

Kislik zahire olarak yilda bir defada yapilir. Büyük mahsere kazanlari dedigimiz bakir kazanlarda pisirilir. Yikanan dövmeler pisirme esnasinda kuvvetli bir kisi tarafindan agaçtan yapili "Tarhana küregi" ile sürekli karistirilir. Pisirilen as, bezler üzerine çekilerek sogutulur. Büyük legenlerde yogrularak üzerine davar (keçi)yogurdu ilave edilir. Yogurtla iyice yogrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine tasinir. Üzeri iyice kapatilir. Birgün dinlendirilir. Komsu ve akraba kadinlari toplanarak sabah erkenden dam basindaki "çig"Ierin üzerine el maharetleri ile sererler.

Serildigi günün aksami "Tarhana Firigi" hazir olur.Tarhana firigi, ceviz, badem içi veya taze antepfistigi ile birlikte çerez olarak yenilir. Komsulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir.
 
Birgün sonrada tamamen kurur,çiglardan siyrilarak bez uzerinde bir gun guneslendirilir.gunun aksaminda özel olarak yapilan bidonlara konulur. Kahramanmaras'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana" bugün bir ev üretimi zahire olmaktan öteye gitmis ve önemli bir sektör haline gelmistir.

Not:Ustteki 2 resim netten alintidir!!!

Gelelim çorbamizin tarifine

 
Yeteri miktarda tarhana tencereye alinir uzeri geçecek kadar su konur,bir muddet islanmasi için beklenir.Islanan tarhana ocaga alinir,yumusayip,dagilana kadar kisik ateste pisirilir.sonrasinda blendirdan geçirilerek içerisine haslanmis nohut ve bir adet rendelenmis sarimsak katilir.Bir tasim daha kaynatiktan sonra ocaktan alinir.Kuçuk bir tavada tereyaginda nane kizdirilir çorbamizin uzerine dokulur.

Corbamizin birde beyaz salgamlisi yapilir,ozaman nohut yerine kuçuk kupler halinde dogranmis salgamlar çorbaya ilave edilir ve beyaz salgamlar pisene kadar çorbamiz ocakta kisik ateste tutulur.
Afiyet olsun....

Mihriban


30 yorum:

  1. Hoşgeldin Mihriban, özletmiştin kendini. Fatma'ya geçmiş olsun, umarım iyileşmiştir.
    Maraş tarhanası da ilk kez duyduğum bir yemek. Farklı kullanım alanları çok ilgimi çekti. Sektör haline geldi dediğine göre belki bizim buralarda da satılıyor olabilir. Bulursam denemeyi isterim.
    Ellerine sağlık çorba da fotoğraflar da bir harika

    YanıtlaSil
  2. Birkaç küçük katkı yapmak isterim:
    Bir kere, kendi memleketinin değerlerini tanıtmada gösterdiğin özen ve emek için can-ı gönülden tebrik ederim. Zira benim hemşehrilerim bu konuda çok meymenetsizler maalesef(!).
    Tarhana küreğini gözünde canlandırmakta zorlananlar için söyleyelim; ebat ve şekil olarak kayıkçı küreğine çok benzer. Mahsere kazanı için de şundan pay piçin; kazan boş halde iken iki kişi zor taşır!
    Tarhana kazanda henüz pişmişken bir de “yağlama” meselesi var ki, o da ayrı bir fasıldır.
    Senin de belirttiğin gibi çeşitli şekillerde tüketmek mümkün. Soba üstünde maşa veya ızgarada kızartılmışı favorimdir. Kızartılmış veya doğal halinin suya daldırıp çıkarılarak bir-iki dakika beklemişi de güzel olur. Kuru tarhananın havanda cevizle birlikte dövülmüşünü badem ezmesine değişmem. Gariban sofralarında öğün geçiştirmek için basitçe hazırlanan salçalı köftesini de unutmamak gerekir. Çorbanın yanında, ekmeği pekmeze bandırarak yemenin güzel olduğunu söyleyenler var.
    Tarhana yapımı, her aile ve bir gömlek çevresi için küçük bir “sosyal merasimdir”. Herkesin kendine uygun rol aldığı bu merasime çocuklar ve gençler de yağlama ve firik dağıtarak, “şapda” taşıyarak, “topaç vererek” v.b. şekilde dahil olurlar.
    Bir de manisi/tekerlemesi vardır; onunla bitirelim:
    Tarhana tar tar / Karnımı yırtar / Eşgili çorba / Gel beni kurtar.

    YanıtlaSil
  3. sa.Mihribanım,hoş geldn,sefalar getirdin.meşhur Maraş tarhanası oh misler gibi neyseki İst.bulunuyor alıyoruz,cipsin Maraş tarhanasından etkilenerek üretildiğini biliyormusun cipsi ilk gördüğümde tarhanayı taklit etmişler demiştim nitekimde öyleimiş,afiyet şifa olsun yapanların ellerine sağlık...A.E.O

    YanıtlaSil
  4. Hepsi çok güzel afiyetler olsun,sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Evet maraşlı komşumuz vermişti :)çook güzeldi ...kurusunu da rica etmiştim gerçekten çok değişik ve lezzetli...ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Hosgeldin sefalarr getirdinn canim ortagimm:)Ellerine canina emegine saglik hasretini cektigimiz guzel memleketimizin o miss gibi tarhanasi ancak bu kadar guzel anlatilir...Basinda sicak yaglama yemek,kazan dibini yugurmak,topac vermek...sonra dama cikip basinda firik yemek...cocuklugumuzun en neseli anlarindan...Tarhana kizartmasininda ayrica bir yeri var benim icin kis gunlerinde babam hemen hemen her aksam kizarttir bir tarhana faslimiz olurdu...Paylasimin icin icin tesekkur ederiyorum tekrar ellerine ve emegine saglik yengecim:)

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık şu soğuk havalarda insanın ne güzel içini ısıtır...

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar sevgili Mihriban, bloğunu çok sevdim. özellikle bu yöresel çorbayı çocukluğumdan bilirim .Babamın öğretmen olması nedeniyle ailem bir çok yerde kalmış ve annem çok meraklı olduğu için de hep farklı lezzetleri deenyip öğrenmiş. lezzeti tartışılmaz ellerine sağlık. en kısa zamanda da seni izlemeye alacağım şu an bunu gerçekleştiremiyorum. Görüşmek üzere sevgiler bırakıyorum..

    YanıtlaSil
  9. ° Sevgili Sarkaç;
    Hosbuldum canim,bende ozlemişim :)
    evet tarhanamiz artik fabrikalardada uretiliyor,buyuk ihtimalle diger sehirlerdede satisa sunulmustur,eger yakinlarinda"Mado" varsa oradada bulabilirsin.Fatos adina çok tesekkur ederim canim,çekirdek ailesine bir birey daha katiliyor onun yorgunlugu ve rahatsizligi var ;)
    Muhabbetle...

    °Degerli Abim katkilarinizdan dolayi çok tesekkur ederim.
    Atladigim ayrintilari çok guzel yakalamişsiniz :)
    "çorbanin yaninda ekmegi pekmeze bandirmak" çoook eskilere gittim,Rahmetli Babamda tarhana çorbasini pekmez esliginde yiyenlerdendi.
    Tekrardan kaleminize saglik olsun.
    Muhabbetle...

    °AleykumSelam Ayfer Ablacigim,
    hosbuldum,sizinde bu çorbadan tadiyor olmaniza çok sevindim :)
    Cips'in Maras tarhanasindan esinlenerek yapildigini ilk sizden duydum,
    ziyaretiniz için çok tesekkur ederim ablacigim,sizde Allah'a emanet olun...

    YanıtlaSil
  10. °Sevgili Anneanneninemekleri,
    yorumunuz için çok tesekkur ederim...

    °Sevgili Datlim,
    Hosgeldiniz blogumuza :)

    °Guzel ortagim Fatma,
    hosbuldum canim,tarhana anilari anlatmakla bitmezki :)

    °Sevgili Yelda,
    blogumuza hosgeldiniz,yorumunuz için çok tesekkur ederim :)

    °Hosgeldiniz Sukran Hanim,
    begeni ve yorumunuz için çok tesekkurler,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba sevgili Mihriban,

    Bu nefis tarhanayla geçen yıl Maraşlı bir arkadaşım sayesinde tanıştım ve bayıldımm,ailece müptelası olduk...Hakikaten lezzet açısından bizim bildiğimiz klasik tarhanadan çok farklı ve kesinlikle daha lezzetli...

    Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Une recette très gourmande. Je ne connaissais pas du tout.
    J'aime beaucoup.
    A très bientôt.

    YanıtlaSil
  13. MERHABA İLK DEFA GÖRDÜM BU TARHANAYI LEZZETLİ OLSA GEREK.ELLERİNİZE SAĞLIK.
    SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  14. Mihribancığım hoş geldin. Fatma'nın hasta olduğunu bilmiyordum, çok geçmiş olsun. İnş şimdi iyidir.
    Bu yıl ben de internetteki bir firmadan Kahramanmaraş tarhanası aldım. Rengi seninkinden daha koyuca sarı. Çiğ olarak bir tadına baktım ama çorbasını yapmamıştım henüz. İyi ki de yapmamışım. Çünkü satın aldığım sitede verilen tarifte böyle nohut filan demiyordu. Artık senin tarife göre yaparım inş. Bu arada bloğun yeni şablonu da güzel olmuş.
    Allah'a emanet.

    YanıtlaSil
  15. hoşgeldin valla döndüğünü görmek sevindirdi beni.
    çorbada süper görünüyor. Yarın bende yapayım bu saatte canım çekti valla . ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. nefis görünüyor,hic tatmadim ben bu corbayi yani bu seklini,ama görüntüsü harika ellerinze saglik.sizi izlemek istedim ama olmuyor.ama ben yine de takibe aldim.sevgiler...
    perihan

    YanıtlaSil
  17. yoresel tatlara bayilirim. Cok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil
  18. Maşaallah canım eli kolu dolu gelmişsin.bende çok severim bu tarhanayı.Ellerine sağlık.Fatmaya selamlar...

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar normal tarhanayı sevmem ama bunun delisiyimdir :) :) sende çok güzel yapmışsın bir kaşık alıp içesim geldi ellerine sağlık...
    Seni izlemeye aldım. Sende beni izlersen yeni blogger olarak çok memnun olurum.
    saygılar
    http://mevadan.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  20. Geçenki yorumu siz mi bırakmıştınız bilemiyorum. Sanıyorum blogcu’da bir hata var. Bazen isimleri göstermiyor. Neyse, Rumma hanımın sayfası ile buraya kadar ulaştım. Biz çocukluğumuzdan beri tarhana çorbasını da yoğurtlu çorbayı da ekmeğimizi vişne reçeline bandırarak yeriz. Amaa öyle her hangi bir vişne reçeli değil. Afşin’de damda güneş altında yoğunlaştırılmış vişne reçeli. 

    En iyi dileklerimle,
    Cafeterya Ginkgo Biloba

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar, Blogunuzu yeni keşfettim, ana sayfadaki yöresel lezzetler köşesinde Maraş çöreğini görünce önce burayı gezdim bu tarifleriniz öyle güzel ki ilk defa yapacak olan biri bile eminim burda bizim yaptığımızın lezzetini yakalayabilir.. Sıddık Bey'in yorumuyla ve çörek tarifiyle çocukluğuma döndüm..
    Ellerinize yüreğinize sağlık, bundan böyle takipçinizim:)

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar Selma Hanim,
    hosgeldiniz blogumuza :)

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,
    memleket neresi?
    Ben KahramanMarasliyim, Afsinden.
    Fransada oturuyorum.
    Blogunuzu çok begendin.
    Tarhana çorbasini çok severiz ailecek.
    Sevgiler
    Iyi Ramazanlar
    Figen

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Figen Hanim,
    hosgeldiniz bloguma :)
    bende Kahraman Maras'liyim (merkez)
    Belçika'da oturuyorum :)
    sizede hayirli ramazanlar olsun,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Sik sik Belçikaya gideriz, orada arkadaslarimiz var, Charlerois'da.
    Tanistigimiza memnun oldum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Resminden kokusunu aldim, nefis :) bir kahraman marasli olarak resimleyip blogunda tum detaylariyla paylastigin icin cok tesekkur ederim ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  27. -Kelebek Misali,
    oncelikle bloguma hosgeldin,
    ben tesekkur ederim bu guzel yorumun için :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Merhaba arkadaşım ellerine saglık harika yöresel tariflerin helede kabak içinde çorba sunumu çok hoş blogumdaki yöresel lezzetler etkinlige maraş tarhanasına talibim izninle bu güzel degerli yöresel tarifleri paylaşalım biribirimizle .Davetiyemi bırakıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      hosgeldiniz bloguma :)
      davetiniz için çok tesekkur ediyorum,tabiki memnuniyetle katilirim :)

      Sil
  29. Cips şeklinde kıtır tarhana benim için vazgeçilmez bir şey... Harika bir lezzet! Mado'da satılan cips usulü tarhanadan almıştım. İşyerinde hafif açlık hissedince bu kıtır ve ekşi lezzeti yemek beni benden alıyor! Üstelik lezzetli ve doğal ve güzel ve besleyici ve doyuruc:) Güzel tarifler vermişsiniz, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)