20 Haziran 2012 Çarşamba

Çökelekli Börek...

K.Maras'ta çokca yapilan bir börektir,çökelekli  börek.
Sabah kahvaltilarinda yada çay saatlerinde ozellikle.

Aslinda iç harcina sogan yerine üürtmek (erkek sogan) konulur bizim oralarda,ama burada bulamadigim için sogan kullanmak durumunda kaldim.Eger üürtmek'in ne oldugunu biliyorsaniz onunla yapmanizi tavsiye ederim.
Üürtmek'i ne oldugunu ve faydalarini bilmeyenler  bu link'e bakabilirsiniz.

Evde çökelek yapimina buradan bakabilirsiniz..


Malzemeler:

Hamuru için,
  • 1 çay  bardagi yogurt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardagi su
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 çay kasigi karbonat
  • Alabildigi kadar un
Iç malzemesi:
  • 400gr. çökelek
  • 1 adet sogan
  • Maydanoz
  • Zeytinyag
  • Pulbiber
kizartmak için siviyag



Yapilisi:
 Malzemelerimizle kulak memesi yumusakliginda bir hamur yoguralim.Yumurta buyuklugunde bezelere ayirip dinlenmeye birakalim.

Yemeklik dogradigimiz sogani,zeytinyagla birlikte sarartalim,bir miktar pul biber ve tuz atip ocaktan alalim.
Çökelegi ve dogranmis maydanozu ekleyip karistiralim ve sogumaya birakalim.   


Bezelerimizi pasta tabagi buyuklugunde açalim (20x20) 
Hamurumuzun 2 kosesine çökelekli içten koyalim (resimde goruldugu gibi)
Diger yarisini uzerine katlayip,kenarlarini bir tabak veya rulet yardimiyla keselim.Yarim ay sekline gelen boregimizi tekrar ortadan ikiye bolelim.Kenarlarinin açik kalmamasina dikkat edelim.
Kizgin yagda  boreklerimizi iki tarafli kizartalim.
Afiyet olsun...





9 yorum:

  1. Börekler nefis gözüküyor,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Çok iyi buna benzer bizim burda yapılır hamuruna lor eklenip harçsız kızartılır bence soğan gereksiz

    YanıtlaSil
  3. canim sordugun tarif aparatifler bölümünde bitanem
    özlemle kucakliyorum ..Marine ;) yani

    YanıtlaSil
  4. ellerine sagliiiik :) cökeligiii bilmem miii :) gecen sene ilk defa bizde evde yaptik benim annem ole pek ugrasmayi sevmezde bu yuzden gecen sene israrimla gosterdi bana nasil yapildigini kokusuda bi guzeeeel kiii hamurlada butunlesip borek oldugunda uuuuf yemede yaninda yaaaat :p :D

    YanıtlaSil
  5. kıymalısı da şahane oluyo.. kıyma bol soğan ve rendelenmiş patatesle birlikte hazırlanmış harcı da deneyin.. çiğ börek diyoruz

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



    Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
    memnuniyet duyacagiz.

    Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
    rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
    tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

    Ptitchef'e kaydolmak için
    http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
    http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
    "Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

    Saygilarimla

    Vincent
    Petitchef.com

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık arkadaşım tariflerin çok güzel,gezdim inceledim notlar aldım,bu böreği de deneyeceğim,sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Bu güzel tarifi http://kektariflerim.net/hamurisi/cokelekli-borek-tarifi.htm burada sayfa linkiniz eklenerek paylaşılmıştır, izniniz olmazsa lütfen mail adresime bildirin tarifi hemen kaldırayım.

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)