15 Temmuz 2010 Perşembe

Bazlama ...Tava ekmegi...

Hemen hemen bir aydan beri muptelasi oldugumuz ve onun yuzunden bize disaridan ekmek almayi unutturan ve nasil adlandiracagimi bilemedigim bu ekmegin tarifini yazmadan geçemiyecegim.Yapimi çok basit,yumusacik ve bir o kadarda lezzetli olan bu ekmegi muhakkaki herkes evinde rahatlikla yapiyordur.

Bir aydan beri hergun yaptigim bu ekmegi dun resimlemek aklima geldi,dikislerimin yogunlugu,tatile gidenleri yolcula gelenleri karsila derken kosusturmadan bloguma eklemegi  istedigim çogu tarifleri resimlemeye bile firsat bulamadim  : )
Bu arada sevgili ortagim Fatma tatilden dondu,Sehr-i Bursa'nin o meshur Kestane sekeri ve Hashasli,Cevizli Lokumuyla birlikte tabiki  ; ) nefis hediyelerin için çok tesekkur ederim canim.

Kisaca ekmegimizin yapilisina bir goz atalim bakalim...


Malzemeler:
  • 1 kg. un
  • 2 paket instant maya
  • tuz ve su

Yapilisi:
Normal yumusaklikta yogurdumuz hamuru 30dk.dinlendiriyoruz.Hangi boyutta yapacaksak ona gore bezelere ayiriyoruz hamurumuzu,bezeleri 1er cm. kalinliginda açip bir bezin uzerine siraliyoruz,uzerine tekrar bez orterek 1- 1,5 saat kadar mayalanmaya birakiyoruz.
Kalin tabanli teflon tavamizi onceden isitip ekmek hamurlarini pisirmeye basliyoruz,
tavaya aldigimiz ekmekler kabarmaya baslayinca hemen tersini çeviriyoruz ki,iki tarafida kurumadan esit bir sekilde pissin.ekmeklerimiz iyice kabardiktan sonra her iki tarafininda  kizarmasini saglayalim.

Pisen ekmeklerimizi bir bezin arasinda dinlendirelim.
Ister sicak sicak isterseniz bir kaç saat sonra afiyetle yiyelim...

Not:
  Ekmeklerimizi ne çok kisik ateste nede harli ateste pisirmeyelim,kisik ateste ekmeklerimiz kuruyacak,harli ateste ise içleri hamur kalacaktir.Ekmegimizin herbiri 2 dakikada pismektedir(Kemalpasa Tatlisi arkadasimin sorusu uzerine not dusulmustur :)
Mihriban

11 yorum:

  1. Çok lezzetli ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Mihriban ellerıne sağlık canım nasıl sevıyorum vazgecemıyorum su hamur işlerınden.ama malesef yıyemıyorum kılo yapıyor.harıka görunuyor canım.sağlıklı da evde oldugu ıcın ve oldukca pratik..sevgılerr

    YanıtlaSil
  3. mmm!
    Mis gibi bazlama kokusu geldi burnuma (bu iştahımı ne yapacağım ben biliyorum:)
    Çok güzel görünüyor..
    Bayılırım :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ellerine sağlık canım anneciğimde bazlamayı çok lezzetli yapar.Tereyağ ve peynirle birlikte nefis olur.Bu arada geçmiş olsun.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Mihriban cığım,

    Bu ne güzel bir tarif böyle; ben tarifi okurken fırında pişirilecek diye düşünmüştüm, teflon tavada yaptığına inanamadım. Çok güzel kabarmış ve tam pişmiş :)
    Sanırım ocağın ısısı hafif. Bir tanesi kaç dakikada pişiyor acaba?
    Ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Yorumlariniz için çok tesekkur ederim arkadaslar :)

    Minecim,
    ocagin isisi orta derece olacak,
    çok hafif olursa ekmegimiz kuru ve sert olur, hizli derecede pisirirsekte disi yanar içi hamur kalir,
    canim dakika tutmadim ama bir daha yapmama kaç dakikada pistigine bakip tarifin altina not duserim insaAllah ;)

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık Mihribancım. Bu ekmeği annem de yapar. Çok severiz. Bir de şekli aynı kalmak suretiyle iç malzemesi koyup börek olarak denemeni tavsiye ederim. O da enfes oluyor.

    YanıtlaSil
  8. Mihriban cım,

    Ahududu reçeline bayılırım, geçenlerde iki hafta üst üste erkenden pazara uğradım,ahududu bulma ümidi ile ama ne yazık ki yoktu:( Bizim bahçedeki ahududu fidanı ise daha çok küçük:(
    Reçeli benim yöntemimle yaptığına sevindim. Hem kısa sürede oluyor ve uğraştırmıyor, hem de meyvelerin rengi hiç koyulaşmadan aynı kalıyor. Afiyet şifa olsun canım,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. gonul isterdeki daha neler getirsin ama ucakla hersey sinirli afiyet seker bal olsun diyorum yengecimm :)
    gelelim ekmege muptelasi olunmayacak bir ekmek deil bu ekmek hic birseysiz tek basina kendini yediriyor o gun bahcede otururken bir tanesini bitirmisim tok karnina :):):)ellerine kollarina saglik olsunn yengecim

    YanıtlaSil
  10. Ellerine saglik Mihriban...Ya yanlis anlamaz isen bir sey soracagaim: Bu ekmegin aynisini ben bir kac yildir yapiyorum, her asamasini kendim deneyerek kendim kasfetmistim. Sen taraifini nereden aldin merak ettim, yani bu aslinda olan bir ekmek te ben kendim kesfettim diye mi düsünüyorum?:)) Yöresel bir ekmek mi yoksa. Antep de yapilan Kübban ekmek vardir..kübban ayni ekmegin firinda yapilmis halidir. Ben firinda yapmak istemedigimden kübbani tava da uygulamsitim. Ama tabi kübbanin tarifini de bilmiyordum o zamanlar, hos hala bilmiyorum sadece Antep e gittigimde lokantalarda yerim.:)

    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  11. Estagfurullah canim niye yanlis anlayayimki :)
    bu ekmegi Kirsehirli komsum yapar devamli,onda yedigimde çok hosuma giderdi,hiç tarifini almadim ama biliyordumki mayali hamurdan yapiliyor,sormadanda yapabilirim havalarindaydim bir turlu tutturamadim tabiki,sonunda sormaya karar verdim :D bu sekilde anlatti bende uyguladim canim...
    Marasta lokantalarda bende yedim ama isminin Kubban ekmek oldugunu bilmiyordum,hangi yoreye ait oldugunuda bilmiyorum inanki gulum...

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)