11 Şubat 2010 Perşembe

HELAL TAVUK ETİNE DİKKAT!!!

Arkadasim Urfa Tutkunu' nun Dünyası 'nin blogunda okudum bu yaziyi, bende paylasmak istedim,turkiyede yasayanlara çok faydali olacagini dusunuyorum.Tesekkur ederim Aslihancim yayinlamama izin verdigin için :)


HELAL TAVUK ETİNE DİKKAT!!! FİRMA GEZİ NOTLARIM‏




Arkadaşlar geçtiğimiz aylarda Erpiliç'in Göynük tesislerini gezdim. Yanımda iki de Gıda Mühendisi arkadaşım vardı. Gözlemlerimi ve gezi notlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle şunu söylemek isterim ki bir makina mühendisi olarak çok fabrika gezdim. Ancak (PİS İŞ YAPTIĞI HÂLDE) bu kadar hijyenik ve sistemli bir fabrika daha evvel hiç görmedim. Girmeden önce hepimize bone, maske, beyaz çizme ve beyaz kap (kısa manto) giydirdiler. Ellerimizi ve ayaklarımızı iki-üç çeşit dezenfektana soktuk. eğer sokmazsanız, turnike açılmıyor ve fabrikaya giremiyorsunuz.
Et Balık Kurumuna satmak için alınan 20 civcivle başlayan çalışmalar, et balık özelleşince Erpiliç'in kendi kesimhanesini kurması ile devam eder ve ardından da büyüme gelir. Şu an biri Göynük'te (günlük 300.000 tavuk kesim kapasiteli) biri Bolu merkezde olmak üzere iki kesimhanesi vardır. Kurucusu, ülkede ilk 500den 150. iş adamı olan, ama sokakta lastik giyen köylü Mehmet ağa durumundaki mütevazi bir amcadır.

Tavuk yetiştiricileri yem kullanırlar ve bu yemde hayvan kemiği tozu kullanılması şarttır. Bu yemler yurtdışından gelir ve içinde hangi hayvanın kemiği var bilemezsiniz. Çünkü ülkemize girişte bir kontrol ya da ciddi bir ceza uygulaması yoktur. Dolayısıyla domuz kemiği olma ihtimali de var. Erpiliç kendi entegre yem tesisini kurmuştur ve yemi üretirken sadece tavuk kemiği kullanılmaktadır.

Tüm üreticiler tavuğa antibiyotik verirler. Erpiliç antibiyotik verimini kesimden 3 gün önce bırakır. %5-10 arası kayıpları oluyormuş bu yüzden . Ama bırakmazsa mundar olur tavuklar. Köylerde bile kesimden 3 gün önce kafese kapatılır ki fıkhi olarak temizlensin diye. Çünkü tavuk her bulduğunu yer. Belki akrep yedi. Antibiyotikli tavuğun paketini açtığınızda zaten tavuk eczane gibi kokar, farketmişsinizdir mutlaka marketten alınan tavuklarda.

Tavuğu kesmeden önce bayıltıcı elektirk veriyorlar. Tavuğu banttan çıkarıp yere geri bırakırsan 60-90 sn arası dirilmesi lazım. Ama bazı firmalar elk ile öldürüyor. Bu durumda hayvan mundar olur. Bu elektriği vermelerinin nedeni tavuğun çırpınarak banttan çıkmaması için.

Erpiliç'te tavuklar elle tek tek kesiliyor. Basında çok tartışılan Erpiliç kesim bıçaklarında Bismillahi Allahuekber yazıyor. Kesim için özel yaptırılmış İsviçre bıçakları bunlar. Ve sadece şah damarı kesiliyor kurbandaki gibi. Kafası koparılmıyor mundar olmasın diye. Kesimhane de dahil her yeri gezdim. Hakikaten böyle olduğunu gördüm.

Tavuk vücut ısısı normalde 42 derece. Kesilince tavuk ölüyor ama hücreleri ölmüyor. Bu nedenle büzüşüyor. Eğer keser kesmez yolmazsanız büzüşmeden dolayı yolarken derisi de kopar. Ayrıca günde 300bin tavuk kesiliyor ve elle yolunması mümkün değil. Bu nedenle tavuğu 52 derece suya sokuyorlar. Böylece vucut ısısı 42 derece oluyor ve makina yoluyor. Fabrikaya bir çok uzman getirtmişler. En son Hayrettin Karaman da gelmiş. Ve hepsi caizlik konusunda onay vermişler. Ama diğer bazı firmalar 53-54 derecede suya batırıyor. Bu durum caiz olmuyormuş. Kuru yolum teknolojisi de dünyada yok. Seri üretimde kuru yolum yaptım diyen yalan söyler deniyor, takdir edersiniz ki 300.000 tavuk az bir rakam değil.

Tavuğa klor verilmesi mecburiymiş, gıda mühendisleri bu konuyu daha iyi kavradılar. Ben neden mecbur olduğunu çok aklımda tutamadım. Her firma veriyormuş zaten mecburi olduğu için. Erpiliçte de veriliyor ama bunlar gaz klor kullanıyorlar. Diğer firmalar sıvı klor kullanıyor. Tavuğun rengi beyaz olursa makbul değildir. Klordandır o beyazlık. Sıvı klor tavukta gömülü kalır. Ama bunlar gaz kullanınca, işini bitiren gaz ortamı terkeder fizik kanunları gereğince. Tavuğun gerçek rengi, elimize baktığımızda gördüğümüz renkmiş. Bunu geçen gün bir organik gıda uzmanı da söyledi tv'de. Marketten aldığımız bazı tavuklar karbeyaz. Meğer sıvı klor nedeniyle böyleymiş.

Erpiliç'te iki çeşit kasalama sistemi var. Beyaz kasalar yere konuyor. İçine kesinlikle bişey konmaz. Mavi kasalar onun üstüne konuyor. Tavuk da bunun yani mavinin içine konuyor. Böylece tavuk asla yere konmamış oluyor.

Her çalışanda işine uygun kıyafet var. Buzdolabı bölümünde çalışanlar var. Ona göre korumalı giyiniyorlar. Çalışan memnuniyetine baya önem verdiklerini gözlemledim.

Tavuğun iç organlarını çıkaran bir makina var. Son teknoloji. Parçalamadan tümden çıkarıyor. Pislik necaset tavuğa bulaşmıyor yani. Bir veteriner var. Tek tek kontrol ediyor iç organları. Hastalık varsa derhal müdahale etmek için. Ayrıca bu iç organ sıyırma makinasının ucu, bir tavuğun organlarını çıkardıktan sonra tekrar yerine giriyor ve içeride otomatik olarak dezenfekte edilip ikinci tavuğa sıfır uçmuş gibi giriyor. Nedeni, ilk tavukta hastalık varsa, ikinciye bulaşmasın diye. Gerçekten insan sağlığı ve İslam adına her şey düşünülmüş. Hayran kaldım gezerken.

Tavuk şoklama odaları var. Raf ömrü bir yıl olan ürünleri burada tutuyorlar. Eğer taze ürünü böyle şoklamazlarsa raf ömrü bu kadar uzun olamaz. Ama bizler evde aldığımız ürünü dondurucuya atsak da şoklanmış olmuyor. Bakteri oluşabiliyor ve besin değeri de kalmıyor.

Bir tavukta 200gr kan olur. Erpiliç kanı akıtıyor kesince (Gerçekten de yaptıkları giderin içi kandan bir dere gibiydi). Ancak diğer firmalar akıtmıyor. Bir tavukta 200 gr kan olunca günde 300bin tavuktan 60 ton eder. Bu korkunç bir rakam . İnsanlar bu kiloyu saklamaya çalışıyorlar. Kanı akmamış tavuğun kanları kılcal damarlarında kalıyor. Ve bu tavuğun rengi morumsu olur. Bize de denk gelmişti marketten, neden mor diye düşünüyorduk. Meğer sebep buymuş.

İçinden ped çıkan tavuklar var. Firmalar pedi suya batırıp koyuyorlar ve böylece ağır çekiyor. Bir tane ıslatılmış ped 50 gram olsa 50*300 000= 15 ton eder. Tüketici bunu kabullenirse üretici de yapar tabi. Ama erpilicin sadece tabaklı bagetinde var ki o da suyunu salıyor. O nedenle. Geçenlerde annem marketten yanlışlıkla farklı bir marka tavuk almış ne yazık ki. Markayı söylemeyeyim, gıybet olmasın. Tavuğun altından çıkan poliüretan tabak resmen kurşun gibiydi. Tabakta özel delikler vardı ve bu deliklerden de su girmiş tabağa. Hayatımda hiç öyle bir poliüretan görmemiştim. Kuş gibi olması gerekirken baya bir ağırdı. Firmaya maille şikayet ettim durumu ve saçma sapan bir cevap yolladılar. Yani firmalar böyle oyunlara ne yazık ki başvuruyorlar gerçekten.

Gezide gıda mühendisi arkadaşlarla tartıştığımız bir kaç farklı konuyu da sunayım:

*Sarellelerde (daha doğrusu kakaolu fındıklı kremalarında) yağ tutucu kullanılıyor. Bu nedenle yağı dışarı çıkmıyor. Yağ tutucular çok tehlikeli ve kanserojendir. Uzak durmakta fayda var.

*Çikolatalar eskiden erirdi şimdi erimiyor. Çünkü onlarda da yağ tutucular var. Trans yağlar var. Ki çok tehlikeli. "Nebati yağ" demek margarindir. Kesinlikle uzak durun margarinden. Direk yemesek bile bisküvi çikolatada yiyoruz. İçindekileri okuyup nebati yağ değil kakao yağı yazıyorsa alalım. Zekaya asıl faydalı olan kakao yağıdır. Trans yağ ise genetiği değiştirilmiş ürün demektir. Kesinlikle uzak durun. Kanserojen ve tehlikelidir.

*Salam ve sosisten kesinlikle uzak durun. Nerde sölpük (işe yaramayan-atılacak) et var ondan yaparlar. Baharatlanmış tavukları almayın. Günü geçiyorsa baharatla kapatmaya çalışmış olabilirler.

*Sucukta da güvenilirlik şart. Çok baharatlı çünkü. Ve baharat çok güzel bir kusur örtücüdür.

ARKADAŞLAR,

Erpiliç babamın firması değil. Ama beni yakın tanıyanlarınız bilirler ki gıda güvenilirliğine azami dikkat etmeye çalışırım. Zira "haram" vücuda girdi mi, insanoğlunda bozulmalar başlar. Ben fabrikayı gezdim gördüm. İçim kanaat etti. Şimdi Erpiliç harici hiç bir markadan tavuk almıyorum. Lütfen yediklerimizin sağlıklı ve caiz olduğuna dikkat edelim. Yazımı isterseniz sayfanızda paylaşabilirsiniz.

ASLIHAN DURAN

10 yorum:

  1. ASLIHAN ne mutlu boyle yerleri gezip gorme arastirma imkanin var ve bu gorduklerini bizlerle paylastigin icin sana coook tesekkur ediyorum Allah razi olsun emegine saglik yengecim boyle bir yaziyi paylastigin icin sanada cok cok tesekkur edrim
    tavugun icinden cikan o pedleri hijyen icin zannederdim hic aklima gelmemisti birde o tavugun kanatlarindaki siyah siyah ici kan dolu damarlar.....::(( burada bulmak mumkun deil zannedersem Erpilic i ne yazik :(

    YanıtlayınSil
  2. Sağolsun Aslıhan bizimle çok faydalı bilgileri paylaşmış, ben de üzerinden biraz zaman geçsin unutulmaya yüz tutmadan almak istiyorum bloguma inşallah ne kadar çok kişi görse o kadar iyidir sizden de Allah razı olsun Fatma ve Mihriban...

    YanıtlayınSil
  3. canım paylaşımın için çok teşekkür ederim. okudukça ben aldığım tavuğun neden beyaz neden mor görünüyor öğrendim ve sulu olmasının sebebini biliyordum..bundan sonra er piliçi güvenle tüketebilirim..
    sevgilerimle...

    YanıtlayınSil
  4. Mihribancım rica ederim ne demek. Ben teşekkür ederim yayınlayıp da yayılmasına vesile olduğun için. Helal ve sağlıklı gıda bilinci ne kadar yayılırsa o kadar iyi.
    Arkadaşlara da güzel yorumlarından ötürü teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  5. Bu yazıyı okumuştum ama,o kadar hoşuma gitmiştiki yeniden okudum.Sende paylaştığın için Allah razı olsun bacım.
    Fatma'nında seninde cumanız mübarek olsun.Allah yuvanızdan huzuru,bereketi eksik etmesin.Amiiiin...

    YanıtlayınSil
  6. ablacım tavuk yaşam ısısı 35 derece 38 derecede terleme başlıyor firma 52 derece su verirse terlemiş demektr hiç bir firma içini dışından önce temizlemiyor içindeki necaset terile etine zuhur ediyor bana göre buda mundardır yorumlarınızı bekliyorum

    YanıtlayınSil
  7. ablacım tavuk yaşam ısısı 35 derece 38 derecede terleme başlıyor firma 52 derece su verirse terlemiş demektr hiç bir firma içini dışından önce temizlemiyor içindeki necaset terile etine zuhur ediyor bana göre buda mundardır yorumlarınızı bekliyorum 0 537 557 2423

    YanıtlayınSil
  8. Sevgili Minal,
    dediginiz muhakkakki dogrudur,

    bu yaziyi arkadasim kendi gozlemlerine dayanarak yazmis,bende onun blogundan alarak paylasmak istedim Turkiye'de yasayanlara yardimci olmak adina,

    bu yazdiginizi arkadasima yoneltecegim,size en guzel cevabi yine o verecektir,

    keske telefon numaranizi yazmasaydiniz,yada mail yollasaydiniz,baskalari gorup rahatsiz edebilir sizi...

    YanıtlayınSil
  9. Değerli Minal,
    Araştırmalarımdan bildiğim kadarıyla tavuk yaşam ısısı 42 derece. Canı teninden ayrılmış ve dolayısıyla soğumuş tavuğu 52 derece suya koyunca da ısısı ancak 42 dereceye yükseliyor. Yani yaşarkenki ısısına. Bu işin bilimsel kısmı. Fetva makamları ise (Orhan Çeker gibi) tavuğun dış derisinin haşlanmayacağı kadar suya batırılıp çıkarılmasında bir beis olmadığını, böylece içindeki necasetin ete bulaşmayacağını ifade ediyorlar. Bizler de hem bilimsel araştırma sonuçlarına hem de güvenilir fetva makamlarının açıklamalarına güveniyoruz. Ve burada elbette bir de helal sertifikası var ki o da içimizi son derece rahatlatıyor. Neticede her şeyin en doğrusunu Allah (c.c.) bilir. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Saygılarımla.

    YanıtlayınSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)