27 Haziran 2010 Pazar

Simit Pogaça....

Yine sevgili Lavantin'den bir tarif,
gerçenten çok guzel oldular ama firinimin cani son anda bozulmak isteyince uzerleri fazla kizarmadi,
iç malzemesi olarakta ben sadece peyaz peynir ve lor karisimi kullandim,tarifi aynen  yaziyorum...

Malzemeler:
  • Bir kutu sıvı krema (200 gramlık)
  • Yarım bardak sıvı yağ
  • Yarım bardak ılık su
  • 1 yumurta
  • 3 kaşık şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yaş maya
  • Yeterince un
İç malzemesi: (Benim kullandığım iç malzemenin yerine siz elinizin altında olan herhangi bir peynir çeşidini veya karışımını kullanabilirsiniz.)
  • 100 gr tuzlu lor (frischkäse)
  • 100 gr. schmand
  • 200 gr. kaşar rendesi
  • Maydanoz ( Ev de olmadığı için ben kullanmadım ama asıl tarifinde var.)
Yapılışı:
  • Maya ılık suda ezilip sıvı malzemelerle karıştırılır.
  • Yumurta sarısı dışına sürülmek için ayrılıp akı hamura katılır.
  • Hamur malzemesi un  ilavesiyle yoğurulup mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır.
  • İç malzeme karıştırılıp hamur bezeleri adedince yuvarlak ve sıkı toplar yapılır.
  • Bezeler parmaklarla içleri oyularak çanak haline getirilip yağlı tepsiye aralıklı olarak dizilir. ( Her tepsiye altı adet sığacak kadar yapın.)
  • Bütün bezeler bitince hazırlanan peynir topları hamur çanaklarının içine konarak bastırılır ve bezelerin kenarının simit şeklini alması, kenarlarda 1-2 cm. lik çember oluşması sağlanır. Pişmeden önceki görüntüleri, kenarlı yuvarlak pideleri andırıyordu. Piştikten sonra bu şekli alıyorlar.
  • Hazırlanan poğaçaların kenarlarına yumurta sarısı sürülerek susam serpilir. Susamı elimle bastırarak hamura yapışmasını sağladım.
  • Çay tabağı büyüklüğünde hazırlanan poğaçalar bir süre tepside bekletilerek 2. mayalanmaya bırakılır. (Bu işlem olmasa da olur.)
  • Önceden ısıtılmış 200° lik fırında pişirilir.
Püf nokta: Mayalı hamurlarda fırın tam ısınmış olmazsa hamur yeterince kabarmadan sertleşecektir.  Bu yüzden fırını 10-15 dak. iyice ısıtın.

Mihriban

14 yorum:

  1. Mihriban cığım,

    Çok güzel ve değişik görünüşlü bir poğaça olmuş,susamı üzerine serpmek yerine bir tabağa bolca koyup, poğaçayı batırsak olur mu acaba, susamlı simitlerde yaptığımız gibi.Güzel bir hafta dileğiyle sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Süper gözüküyor..
    Susamlı tatlara bayılırım ..
    Ellerinize sağlık canım..
    Selametle kalın.. :)

    YanıtlaSil
  3. SA.Mihribanım,ikisi bir arada simit ve puaça hani çocuklar peynir yemezya bu onları cezbedecektir:)ellerine sağlık..A.E.O

    YanıtlaSil
  4. hmmmm bu sımıtler bana hıc yabancı gelmıyorr nefıstıler...yengecımm fatmaaa

    YanıtlaSil
  5. Mihribancığım,
    çok farklı ve harika bir tarif olmuş,ellerin dert görmesin,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik, tam misafirlik ikram pogacalari.

    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  7. Rabbim miracımız olan gözümüzün nuru namazımızı külfet olarak değil nimet olarak görenlerden eylesin,onda ki huşu lezzetini her daim almayı ve namaz hediyemizin kıymetini bilmeyi hepimize nasip etsin(amin).

    YanıtlaSil
  8. Mihriban cığım,

    Hayırlı kandiller, dualarda buluşmak üzere, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Canım ya, inş. bir sorun yoktur, her fırsatta sayfana bakıyorum, hala güncellemeyince merak ettim:) sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Mihriban cığım,
    Ben de kiraz reçeli hiç yapmadım, aslında çok güzel olacağını tahmin ediyorum. Koruklar tamamen doğaçlama;Mustafa tam o sırada bahçeden kopartıp bana getirdiği için o karelerde yerini buldu, çok da güzel oldu:))
    İyi haftalar canım, sevgilerime...

    YanıtlaSil
  11. hummm!! ça doit étre délicieux!!

    YanıtlaSil
  12. Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
    ekliycegim.

    YanıtlaSil
  13. Düz noktası ve iyi yazılmış! Neden başka herkes bu gibi olabilir?

    YanıtlaSil
  14. o Evet, muhtemelen bu yuzden

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)