1 Ağustos 2010 Pazar

Eşkili Maraş Çorbasi...(Ekşili çorba)

 Soyle bir baktimda memleketim Maras mutfagina ait olan ve benimde severek yaptigim  bir çok tarif yok arsivimizde(hemen hemen hiç yok diyebilirim)Tabiki bunun sebebi  degisik ve farkli tarifler sunmak kaygisi olsa gerek :)
Esasinda paylasmak istedigim o kadar çok tarif varki yoremize ait olan, mesela tarhana çorbasi, dogmeli mercimekli çorba, yogurtlu dogmeli çorba, Maraş paçası gibi çorbalar... Simit koftesi, içli kofte, sömelek köfte, suluyaglı köfte, eşkili köfte, yogurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri...Döğme aşı(keskekte diyebiliriz) Maraş pilavı, tavuklu havuçlu pilav (neyseki bunu paylasmisim), peynirli ve çökelekli börek,sekerli börek,  bayram çöreği  ( ve bunuda) gibi pilav ve börek çesitleri ve daha bir çok tarif, insaAllah Ramazan'da bir çogunu arsivimize eklemeye çalisacagim.
Bu yuzdende  bugun KahramanMaras'imiza ait olan ve bol vitamin içeren, eşkili çorbayi sizlerle paylasmak istedim,Maras mutfaginda eşkili çorba olarak geçer ama ekşili çorba olarakta adlandirabiliriz,sadece iki harfin yeri degisiyor o kadar  :)
Aslinda buna çorba degilde basli basina bir yemek diyebiliriz,bir dilim ekmekle gayet doyurucu oluyor zaten, veya bir tabak salata,yoo ben doymam derseniz bir kaç dilim borekte eslik edebilir size :)
Evet simdi geçelim tarifimize...

Malzemeler:
  • 1 su bardagi dogme
  • 1 su bardagi mercimek
  • 1 çay bardagi nohut
  • 2 adet orta boy patlican
  • 2-3 dis sarimsak
  •  2 yemek kasigi sumak eksisi
  • 1 tatli kasigi biber salçasi
  • Siviyag,pul biber,nane
  • Yeteri miktarda su
Yapilisi:
Dogmeyi ve nohutu geceden uzerini geçecek kadar su ekleyip islanmaya birakiyoruz.
Ertesi gun suyunu suzup 1-2 defa yikiyoruz,yikadigimiz mercimegide ilave edip uzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyla ocaga aliyoruz ve yumusayana kadar pismeye bırakıyoruz.Bu asamada gerekirse su ekleyebiliriz, bakliyatlarin su çekme orani degistigi için miktar veremiyorum.
Daha onceden kabuklarini soyup  kuçuk  kup seklinde dograyip suda beklettigimiz patlicanlari çorbamiza ilave edip,patlicanlarinda pismesini sagliyoruz.Sumak eksinide ilave edip çorbanin rengi degisene kadar pisiriyoruz.
Siviyaga salçayı, ezilmis sarımsagı ve baharatlari katip harli ateste 2-3 dakika kavurarak tencereye aliyoruz. Tuzunu ayarlayip çorbayı ocaktan aliyoruz.

Not: Patlican yerine semizotuylada yapabiliriz çorbamizi.
        Kisinda pezik(pazi) veya ispanakla yapabiliriz...Veya hiç birini bulamadiniz degerli Abim Siddik
        Altunbas'in alternatif sebze olarak sundugu maydanoz veya kereviz'in yesil saplariylada yapabiliriz...
Afiyet olsun.
Mihriban

16 yorum:

  1. Mmm,nasıl güzel görünüyor.Ellerinize sağlık gülüm,bayılırım bu çorbaya.
    (Başlık da çok tatlı olmuş;eşkili deniyor değil mi:)
    Maraş mutfağı çok renkli,lezzetli.Devamını bekleriz efendim..
    Muhabbetle

    YanıtlaSil
  2. Mihriban cım,

    İçinde buğday olan yiyeceklere ve çorbalara karşı merak ve ilgim çok fazla. Bizim evde çok yapılmazdı böyle çorbalar, malzemelerine bakıyorum da çorbanın, çok besleyici ve güzel olacağını tahmin ediyorum:) Ellerine sağlık canım. Dondurucuda pişmiş buğday ve haşlanmış nohut bulunduruyorum, bu şekilde çok da pratik oluyor.Bu arada ben buğday diyorum ama döğme de aynı şey, değil mi?

    Harika bir pazar geçirmeni dilerim, muhabbetle AEO

    YanıtlaSil
  3. Evet Pepelacim eşkili çorba diyoruz Maras'ta :)
    yorumun için ben tesekkur ederim canim benim...
    Sevgiyle kal...


    Minecim,
    evet bugday'la dogme ayni sey,asurelik bugday olarakta geçer çogu yerde Maras'ta dogme denir,bu ismide bugday'in degirmende bir kaç kere dovulerek kabuklarinin soyulmasindan dolayi almistir,yolun duserse birgun Maras dogmesi almani tavsiye ederim,çunku disarda satilan dogmelerle hiç alakasi yok, ne onceden suda bekletmeye nede haslayip saklamaya hiç gerek kalmiyor,duduklude 20 dk bilemedin yarim saatte helva gibi olur dogmemiz :)
    Ben tarifimde geceden bekletmek gerektigini yazdim,çunku herkes bulamayabilir Maras dogmesini.

    sende Allah'a emanet ol canim...

    YanıtlaSil
  4. mmm ellerine saglik nefis bir corba olmus degisik bir corba .Afiyetler olsun .Benimde marasli arkadaslarim var onlarda senin gibi cok marifetli .Sevgiler canim öptüm

    YanıtlaSil
  5. serin lezzet dolu bir hafta diliyorum.ellerine sağlık canım ...çok öptüm.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Çok sağlıklı ve besleyici mükemmel bir çorba olmuş. Bir de Maraş döğmesi bulursam, sizinkine yakın bir tat yakalarım herhalde...
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ramazan öncesi ne güzel bir tarif böyle. Hele benim gibi sahurda çorba içmeye bayılan biri için bulunmaz bir lezzet olacak.
    Lütfen yöresel yemek tariflerine devam edin ki farklı yöreden olanlar da yararlansın bu lezzetlerden.

    YanıtlaSil
  8. Gercekten cok haklisin yenge KahramanMaras imizin o kadar cok cesitli yemekleri var saymakla bitmez ama arsivimizde hic yok sayilir.Bu corba en guzel yore yemeklerimizden diyebilirim.Ellerine kollarina saglik olsun

    YanıtlaSil
  9. arkadaşım sesizce gelip gitmişin,yemek blogumada beklerim ( kutsalsofra.blogspot )çok güzel tariflerim var,çekilişimede katıl şansını dene,sevgiler arkadaşm selmlar

    YanıtlaSil
  10. Ve Aleykümsalam,Jibekciğim uyarısı ile adre değiştirdim şimdi sorun yok..çorba her zaman sevilerek içilir yaz için eşkili çorba iyi gider ellerine sağlık..Mihribanım ellerine sağlık Sivastada eşkili denir anadoluda böyle deniyor sevgiler..A.E.O

    YanıtlaSil
  11. bugun bu tariften corbbayı denedim, tıpkı anneminki gibi oldu. annem maraşın yerlilerindendir ama ben universite sınavı sonra universite derken hicbir maras yemegini ogrenemeden ayrıldım memleketten, istanbula yerleştim. Anneme tarif sorsam anneme gore hersey goz kararı koncak. ama benim gibiler için birebir ölçü şart. Tarifiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkur ederim sevgili Adsiz :)
      deneyip begenmenize çok sevindim.
      Sevgiler...

      Sil
  12. merhabalar. hiç yapmadığım bir çorba ama denemek istiyorum.Acaba semizotulu yapsam ne kadar kullanmam lazım ve sadece yapraklarını mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Semiz otuyla super oluyor zaten,ben burada bulamadigim için patlicanli yada pezik(pancar)li yapiyorum.

      Semiz otunun butununu kullanabilirsiniz,dogranmis olarak 2 orta boy kase yeterli gelecektir ;)

      sonucu bildirirseniz memnun olurum,
      sevgiler...

      Sil
    2. Iyi akşamlar. Bugün çorbayı yaptım.Döğmeyi önceden ıslamadım, mercimekle beraber düdüklüde bişirdim.Çok beğendim,ilk denememe rağmen tadı güzel oldu. Sadece ekşisi biraz az gibiydi sanırım sumak ekşisinden, artırmaya korktum.Ama yapabileceğimi hiç tahmin edemediğim çorbayı sayenizde yaptım.Teşekkur ederim,emeğinize sağlık
      Sevgiler...

      Sil
    3. Iyi aksamlar sevgili Adsiz :)
      sonuçtan memnun kalmaniz beni çok mutlu etti,sizinde ellerinize saglik olsun.
      sevgiyle kalin...

      Sil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)