14 Mart 2010 Pazar

Soslu Somon Baligi...

Malzemeler:
  • 1 kg. file somon balik
  • tuz,karabiber
Sos için:
  • 2 yemek kasigi un
  • 1 yemek kasigi tereyag
  • 1 buçuk su bardagi sut
  • muskat cevizi rendesi,
  • kori (curry)
  • bir tutam dereotu,tuz
Garnitur için:
istedigini sebzeleri buharda haslayarak baligin yaninda servis yapabilirsiniz,ben havuç,kabak,brokoli ve patates kullandim.
Yapilisi:
Oncelikle baligimizi tuz ve az karabiberliyoruz firin kabimiza aliyoruz uzerini folyoyla kapatip firina veriyoruz,baligimiz çok çabuk pisecektir dikkat edip yakmayalim.

Sosumuz için kuçuk bir tencereye yagimizi alip unu kavuralim,uzerine sutu ilave edip hizlica karistiralim,sosumuz muhallebi kivamina gelince baharatlarimizi ilave edelim,eger sosumuz koyulasacak olursa bir miktar daha sut ilave edelim,ocaktan alalim.
Sosumuzu tabagimiza aldigimiz balik ve haslanmis sebzelerle birlikte servis yapalim.
Mihriban

Somon Balığının Faydaları

Neden somon yemeliyiz? (*)
Beynimizin yüzde 60'ı yağdan oluşuyor ve
bilim adamlan bu yağın en azından yüzde 30'unun
omega-3 yağ asitlerinden olduğu görüşünde. Vücudumuzdaki hücreleri geliştirmekle görevli omega-3 yağ asitlerini yalnızca yediklerimiz aracılığıyla alabiliyoruz. Yani vücudumuz üretemiyor. Bu nedenle vücudumuzun gıdalarla yeterli miktarda omega-3 almasını sağlamak önem taşıyor.

Omega-3 yağ asitleri somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda yüksek oranda bulunuyor.

İnsan gelişimine baktığımızda:
Gebelikte bebek, omega-3 yağ asitlerini annesinden, yeni doğmuş bebekler ise anne sütünden sağlıyor.

Büyümekte olan çocukların da sürekli omega-3'e ihtiyaçları oluyor. Özellikle zeka gelişimi ve konsantrasyonlarını korumalarına omega-3 yardımcı oluyor.

Yetişkinlerde de durum aynı. Haftada bir kez balık yiyen yetişkinlerin hafızasını koruma olasılığının yükseldiği bilinen bir gerçek.

Düzenli tüketilen somonun faydaları(*)
Düzenli olarak balık yiyen kişilerde kalp krizi ve felç vakaları daha seyrek görülür. Haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır. Omega-3, düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildi güzelleştirir.
Yaşlılık etklilerini geciktirir. Şeker hastaları, kalp sağlığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır. Amerika'da yapılan araştırmalarda; Omega-3 psikiyatrik diyetlerde kullanılmış ve strese karşı dirençli hale gelen bünyenin ileride oluşabilecek depresyon, intihar eğilimi ve manik depressif dahil birçok psikolojik rahatsızlığı önlediği belirlenmiş. Somon balığı; B-6 vitamini bakımından zengin. Vücudun protein ve yağı öğütmesini sağlayan B-6 vitaminleri, ayrıca bağışıklık ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmalarına yardım eder. Somon balığı beyinde depresyonla savaşan kimyasal madde olarak
bilinen, mutluluk hormonu serotoninin oluşmasına yardım eder.

(*) Bilgiler, Norwegian Seafood Export Council (NSEC) arşivinden derlenmiştir.

10 yorum:

  1. ikimizinde aynı gün somon tarifi vermemiz ne güzel bir tevafuk değilmi Mihribancım:) seninki de harika görünüyor hele sosu ilk defa duydum ve bayıldım ellerine sağlık canım şifa olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. öncelikle paylaşımların için teşekkürler.. dışarda çok yedim ama evde hiç denemedim:( ellerine sağlık..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili arkadaşım,blogunu yeni gördüm,çok hoş bir blog,seni tebrik ediyorum.Herşey için ellerine sağlık,iletişimde olmak isterim.Başarılarının devamlı olsun.Sevgi ve saygılarrrrr.....

    YanıtlaSil
  4. Mihriban balık o kadar güzel görünüyor ki pembe pembe :)
    bu şekilde soslu hiç yememiştim lezzetine lezzet katar eminim, ellerine sağlık verdiğin önemli bilgiler için de çok sağol dostum :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik ortak o kadar guzel gorunuyorki aksam aksam canim balik istedi:)

    YanıtlaSil
  6. Mihribancığım,
    sizin şu yemekleriniz kadar fotoğraflarınızda beni cezbediyor,yemek dergilerindeki resimler gibi :) eline sağlık,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Mihriban cığım,

    Balık süper görünüyor.Güzel bir sos tarifi arıyordum,bu sosu inş. deneyebilirim.Ellerine sağlık canım, site linklerime hoşgeldiniz :)Görüşmek üzere, sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  8. bende yeniyim desteğinizi bekliyorum.Ellerine sağlık balık çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. ciden ya Jibek taslağı hazırlarken baktım ki siz balığı yayınlamışsınız:)
    Ne tevafuk oldu ama,
    kaç gündür gelemedim kızlar hakkınızı helal edin...

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)