31 Aralık 2009 Perşembe

Asure...



Asure... evet asure pisirirken her seferinde çocuklugum ve anneannem  aklima gelir(Rabb'im sifalar versin insaAllah) bir sene bile olsun atlamazdi asure pisirmeyi,tabiki benim pisirdigim gibi kuçucuk bir tencerede deil,kocaaamaan bir bakir kazani vardi onunla pisirirdi,bayram gibi geçerdi ogun bizim için...mahallede asure dagitmadigimiz ev kalmazdi...kuçuktuk, yorulurduk çabucak...dagitmaktan vazgeçmememiz için,Allah'im asure dagitan çocuklara akil verirmis,okullarinda basarili olurlarmis,her istedikleri olurmus hemde çook sevabi varmis derdi...:) :)
O asurenin tadini bulmak mumkun degil simdi :(  neyse...
Anneannemde pekmezle yapardi, insaAllah ilerleyen gunlerde onun tarifinide eklerim...
Simdi gelelim benim tarifime :)

Malzemelerimiz:

  • 1 su bardagi döğme (bugday)(k.marasta bugdaya döğme deriz )
  • 2 çorba kasigi pirinç
  • 2çorba kasigi bulgur
  • 1buçuk su bardagi haslanmis nohut
  • 1 buçuk su bardagi haslanmis fasulye
  • Yarim su bardagi kupler halinde dogranmis kayisi
  • Yarim su bardagi kuru uzum
  • Yarim su bardagi kupler halinde dogranmis incir
  • Portakal kabugu sekerlemesi ve 1 adet portakal kabugu rendesi
  • Kus uzumu (istege bagli)
  • 1 su bardagi sut (istege bagli)
  • 5-6 adet karanfil
  • Toz seker
Suslemek için:


  • findik
  • ceviz
  • çam fistigi
  • antep fistigi
Yapilisi:
  1. Bir gece onceden döğmelerimizi(bugdaylarimizi) ve pirinçlerimizi iyice yikayip uzerine yaklasik dort parmak geçene kadar su ilavesiyle ocaga alip bir tasim kaynatip ocaktan aliyoruz,agzini kapatip sabaha kadar dinlenmeye birakiyoruz.
  2. Nohut ve fasulyeleride aksamdan hasliyoruz.
  3. Bu arada ertesi sabah oluyor :)  döğme tenceremizi ocagin uzerine aliyoruz tencere bitimine bes parmak kala su ve bulgurumuzu ilave ediyoruz, ( tenceremiz 5 litreliktir) kaynamaya birakiyoruz.
  4. Diger yandan incir ve kaysilarimizi kuçuk kuçuk dograyip iyice yikiyoruz,uzumleride yikayip suda bekletiyoruz,
  5. Tenceremiz kaynamaya basladiginda nohut ve fasulyelerimizi ilave ediyoruz,bu asamada su azaldi ise sicak su ilavesi yapabiliriz,
  6. Sonra sirasiyla karanfilleri, portakal sekerlemelerimizi ve portakal kabugu rendesini ilave ediyoruz,akabinde uzumleri ve kaysilarimizi ilave edip dibi tutmamasi için surekli karistiriyoruz 5-6 dakika kaynattiktan sonra incirleri ilave ediyoruz(istege bagli) 4-5 dakika daha kaynatiyoruz,
  7. Son olarak sutunu ve sekerini ekleyip karistiriyoruz, 4-5 dakika daha kaynatip ocaktan aliyoruz,
  8. Sicakken servis yapacagimiz kaselerimize aliyoruz,ilininca istedigimiz gibi susleyip servise hazir hale getiriyoruz...Afiyet olsun....
mihriban

                

5 yorum:

  1. Ellerine saglik tadida kivamida cok guzeldi afiyetle yedik Allah kabul etsin yengecim...

    YanıtlaSil
  2. Mihriban bende anneannene şifalar diliyorum.Rabbim yardımcısı olsun.benim çocukluğumda da babamın öğretmenlik yaptığı köyde köylüler yapar bütün köye dağıtırlardı.Kazanın başında beklediğimiz o günleri unutmak ne mümkün...
    Çok lezzetli olmuştur eminim,malzemelerde süper görünüyor ellerine sağlık canımsın...

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim, buraya gelebildim sonunda :)
    artık bundan sonra görüşmek dileğiyle diyeyim:)
    hoşçakalın

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglik canim enfes görünüyor sevgiler mutlu yillar

    YanıtlaSil
  5. Sıddık Altunbaş29 Kasım 2011 13:22

    Eline sağlık Mihriban kardeşim.
    Ben pek anlamam ama cevizle süsleyenlerin bazıları, cevizi biraz yağda yakıp üzerine gezdirildiğini söylerler(!).
    Eski İstanbul kültüründe de aşûreyi karıştırırken çomçayı kazanın içinde "vav" harfi çizecek şekilde dolaştırırlarmış.

    YanıtlaSil

Yorum ve onerileriniz bizim için çok degerli,çok tesekkurler :)